Εν αναμονή mega deals στα Telecoms

Εν αναμονή mega deals στα Telecoms

Σεζόν σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων προδιαγράφεται στον θαυμαστό κόσμο των τηλεπικοινωνιών. Για τον κλάδο που προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη μετάβαση στα δίκτυα και τις τεχνολογίες πέμπτης γενιάς, ειδική σημασία αποκτά το πράσινο φως που έδωσε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εξαγορά της Forthnet από την United Group του ευρύτερου ομίλου της BC Partners.

Ετερο σημαντικό νέο, το κλείσιμο του deal μεταξύ Vodafone και Wind για τη δημιουργία της Vantage Towers Greece, που θα διαχειρίζεται τον παθητικό εξοπλισμό των σταθμών βάσης των δύο ομίλων στη χώρα μας. Εξελίξεις, όλες που διαμορφώνουν χώρο για σημαντικές κινήσεις και αλλαγές στον κλάδο.

Η συμφωνία για τη Vantage Towers μπορεί να εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών δραστηριοτήτων του Vodafone Group, έχει όμως ειδική σημασία για τα ελληνικά πράγματα και ιδιαίτερα για τον έτερο συμβαλλόμενο: Τη Wind. Για την τελευταία, τα οικονομικά ανταλλάγματα είναι σημαντικά, μιας και το τίμημα της συναλλαγής, πέραν του προφανούς οφέλους για την ίδια, εξασφαλίζει στους μετόχους της σημαντικά κεφάλαια, πλέον αυτών που αποκόμισαν μετά την προ μηνών διανομή μερίσματος.

Με τον τρόπο αυτό, η επένδυσή τους καθίσταται ιδιαίτερα επικερδής, ανοίγοντας και πάλι έναν κύκλο σεναρίων για το ενδεχόμενο ιδιοκτησιακής αλλαγής στην εταιρεία. Ενδεχόμενο που και οι ίδιοι οι βασικοί μέτοχοι δεν διαψεύδουν, όπως απέδειξαν άλλωστε και με τη διερευνητική διαδικασία που δρομολόγησαν προ μηνών στο Λονδίνο με σύμβουλο την JP Morgan. Η διαδικασία εκείνη δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα, καθώς οι βασικοί μέτοχοι της Wind δεν έκριναν ικανοποιητικές τις προσφορές που υποβλήθηκαν. Στην πάροδο του χρόνου, ωστόσο, πολλά δεδομένα έχουν αλλάξει.

Ένας από τους ενδιαφερόμενους της διαδικασίας του Λονδίνου ήταν και η BC Partners του Έλληνα διαχειριστή της, Νίκου Σταθόπουλου, ο οποίος όλως συμπτωματικώς έχει και παρελθόν με τη Wind, μιας και έχει βρεθεί αρκετές φορές στο πεδίο των εξελίξεων για την εταιρεία. Στη διαδικασία του Λονδίνου, μπορεί η προσφορά της BC Partners να μην ικανοποίησε τους μετόχους της Wind, έδειξε όμως (τότε) το ενδιαφέρον του επενδυτικού ομίλου για τη «γαλάζια» εταιρεία των τηλεπικοινωνιών.

Νέα δεδομένα

Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει επίσης. Η BC Partners μέσω του ομίλου United Group έχει κινηθεί να εξαγοράσει τη Forthnet. Και η «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο deal την εβδομάδα που πέρασε, δίνει και το εναρκτήριο λάκτισμα για επιχειρηματικές κινήσεις που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα.

Παράγοντες της αγοράς που «βλέπουν» εξελίξεις στο «μέτωπο», καταγράφουν δύο σημαντικά δεδομένα:
Πρώτον, για να καταστεί η Forthnet εκ νέου ανταγωνιστική, θα απαιτηθεί οι νέοι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε επενδύσεις υποδομών που θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Κάτι που εκ των πραγμάτων θα δείξει εκ μέρους τους μια επενδυτική «δέσμευση» στην ελληνική «πιάτσα» των τηλεπικοινωνιών.

Δεύτερον, ο νέος παίκτης έχει έρθει για να μείνει. Ηδη σε επίσημες δηλώσεις του, ο Νίκος Σταθόπουλος έχει χαρακτηρίσει την ελληνική αγορά «στρατηγική» για την United, η οποία υπενθυμίζεται πως έχει επιχειρηματική παρουσία σε έξι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (τη σερβική United Group, τη βουλγαρική Vivacom, την κροατική Tele2, την Telekom Albania που εξαγόρασε από τον OTE, από τον οποίο διεκδικεί και την Telekom Romania) με έσοδα περί τα 950 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Το τρέχον διάστημα, από την πλευρά της BC Partners, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι στα σχέδιά της να επανέλθει στην «υπόθεση Wind». Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να αλλάξει στο μέλλον, ιδιαίτερα καθώς οι σχεδιασμοί της είναι φιλόδοξοι και περιλαμβάνουν και επέκταση στην κινητή τηλεφωνία. Υπενθυμίζεται ότι η Forthnet έχει άδεια κινητής, αλλά αυτή είναι εικονικού παρόχου, πάνω στο δίκτυο της Vodafone. Και επομένως, πολλά θα εξαρτηθούν από τον τελικό της επιχειρηματικό σχεδιασμό, με τις πρώτες ενδείξεις να καταγράφονται από τη στάση του νέου ιδιοκτήτη της Forthnet την περίοδο των διαγωνισμών για την παραχώρηση των συχνοτήτων για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς.

Έτσι, στο ερώτημα αν η «νέα Forthnet» θα κινηθεί στο ενδεχόμενο μιας νέα πρότασης ή διαπραγμάτευσης με τη Wind, η απάντηση δεν μπορεί να είναι «ναι» ή «όχι». Το βέβαιο όμως είναι ότι υπάρχει μια πλευρά που έχει καταστήσει σαφή των πρόθεσή της να πουλήσει και άλλη μία που πιθανότατα θα ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο...

Όσοι έχουν μελετήσει τις κινήσεις του Σταθόπουλου και της BC Partners γνωρίζουν ότι είναι η ομάδα των μεγάλων deals. Άλλωστε, στόχος του βρετανικού fund είναι η δημιουργία υπεραξιών και κερδών για τους μετόχους, σε εύλογο για τέτοια σχήματα χρονικό διάστημα. Και βέβαια κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από την εξαγορά της Forthnet, αλλά από έναν ευρύτερο επιχειρηματικά και μεγαλύτερο σε όγκο όμιλο.

Το τίμημα

Το εάν αυτός θα περιλαμβάνει και τη Wind θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις των μετόχων της, οι οποίοι έχοντας λάβει προ μηνών το μέρισμα των 225 εκατ. ευρώ δεν βιάζονται και, όπως έχουν δείξει, αναζητούν το σωστό τίμημα.

Όσοι βλέπουν κάτι «ευρύτερο» πίσω από την κίνηση στην Forthnet, σημειώνουν πως την περίοδο αυτή ο leader της αγοράς, ο ΟΤΕ, «λαμβάνει τα μέτρα» του. Έχοντας ολοκληρώσει το πρόγραμμα εθελουσίας, περνά σύντομα στη δεύτερη φάση αναδιοργάνωσης του ΟΤΕ, με σημαντικές κινήσεις περιστολής του κόστους, αλλά και νέες δραστηριότητες για τη διατήρηση της κερδοφορίας του.

* Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο του σαββατοκύριακου 29-30 Αυγούστου.