Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Μετά από καιρό Έλληνας υπουργός Οικονομικών που συμμετείχε σε σύνοδο του Eurogroup δεν «έφαγε ξύλο». Αντίθετα θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι συναντήσεις του κ. Σταϊκούρα στέφθηκαν με επιτυχία ενώ οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, για μείωση των πλεονασμάτων μόνο χαμόγελα μπορούν να δημιουργούν στην κυβέρνηση αλλά και στους ξένους επενδυτές που έχουν επενδύσεις στην Ελλάδα είτε σκοπεύουν να επενδύσουν.
Η κυβέρνηση ακολουθώντας τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα ηνία της χώρας έδειξε επί της ουσίας το πρόγραμμα της στους Ευρωπαίους εταίρους. Ιδιωτικοποιήσεις σε πρώτο βαθμό αλλά και τα εργασιακά ανοίγουν το δρόμο για να μειωθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ. Βέβαια, κανείς δεν είπε ότι θα χαριστεί στην Ελλάδα, αλλά τα στοιχεία ή διαφορετικά οι προβολές δείχνουν ότι ο στόχος για ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας θα επιτευχθεί, ενώ τα επιτόκια δανεισμού αποκλιμακώνονται με αποκορύφωμα την έκδοση των εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων που βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τη στιγμή μάλιστα που οι αναταραχές στην Ευρώπη συνεχίζονται.
Ο κ. Ρέγκλινγκ χαιρέτισε τις φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που όπως είπε είναι ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης. Και όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα καταφέρει να κερδίσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με έμμεσο τρόπο (SMPs και ΑΝFAs), το 2020 και κανονικά από το 2021. Δηλαδή, οι ευρωπαίοι θα καθίσουν στο τραπέζι και θα αξιολογήσουν εκ νέου την πορείας της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί ο επικεφαλής του ΕΣΜ να έθεσε ως προϋπόθεση ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας να είναι υψηλότερος σε σχέση με τις προβλέψεις της τελευταίας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους, ωστόσο τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο κ. Σταϊκούρας δείχνουν ότι ο στόχος θα επιτευχθεί, παρά το γεγονός ανάπτυξη στο πρώτο φετινό εξάμηνο ήταν χαμηλότερη από τις προβλέψεις των Ευρωπαίων. Ταυτόχρονα το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας θα πρέπει να είναι χαμηλότερο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ήδη όπως προαναφέρθηκε τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα θετικά από τις αγορές και σε συνδυασμό με την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ αναμένεται τα επιτόκια να προσγειωθούν περαιτέρω.
Το χθεσινό Eurogroup λοιπόν, χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ αναφέρθηκε με θερμά λόγια σε αυτή την πρωτοβουλία. Συγχρόνως ανέδειξε τις εκκρεμότητες από τη σκοπιά της ΕΚΤ, όπου μεταξύ άλλων είναι: η περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων, η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η βελτίωση των δικαστικών διαδικασιών που αφορούν την προστασία της α'' κατοικίας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο επιβεβαίωσε ότι η πρόοδος της χώρας μας θα εξεταστεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν στα χέρια τους την 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Η κατάρτιση της έκθεσης ξεκινά σε τεχνικό επίπεδο την προσεχή Δευτέρα, ενώ τη μεθεπόμενη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου αφικνούνται στην Αθήνα και οι αξιωματούχοι. Οι έλεγχοι θα συμπέσουν με το ΔΝΤ που θα συντάξει τη δική του ετήσια έκθεση στη βάση του άρθρου 4.