Ενεργοποίηση του «Ηρακλή» για νέα μείωση των κόκκινων δανείων
Shutterstock
Shutterstock

Ενεργοποίηση του «Ηρακλή» για νέα μείωση των κόκκινων δανείων

Η ενεργοποίηση του Ηρακλή για τα υπόλοιπα των κόκκινων δανείων που παραμένουν στο τραπεζικό σύστημα και προανήγγειλε η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, είναι σημαντικό βήμα εξυγίανσης που προσδοκούσε η αγορά και έφερε αισιοδοξία στους τραπεζικούς κύκλους.

Το ζήτημα που είναι φλέγον για τις τράπεζες και αποτελεί σημαντική κυβερνητική προτεραιότητα, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα μεταξύ άλλων, σε συνάντηση τραπεζιτών και υπουργού Εθνικής Οικονομίας, καθώς συνδέεται σαφώς με τις άλλες σημαντικές κυβερνητικές προτεραιότητες που προωθεί ο κ. Χατζηδάκης. Η μείωση των περιθωρίων στα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση του υγιούς ανταγωνισμού και ο υπουργός το γνωρίζει.

Ο κ. Χατζηδάκης επιδιώκει να συνδυαστεί η εξυγίανση των τραπεζών με την πιστωτική επέκταση, που θα αφυπνίσει εκ νέου μετά τις εκλογές, τις αναπτυξιακές δυνάμεις. Το ζήτημα της πιστωτικής επέκτασης περνά μέσα από την περαιτέρω εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, γεγονός που περιλαμβάνει πλέον και τα δάνεια των μη συστημικών τραπεζών, οι οποίες πρέπει να μπορούν να δώσουν περισσότερα δάνεια.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι μη συστημικές τράπεζες πρέπει να εξυγιανθούν, ώστε να προσελκύσουν ρευστότητα ανταγωνιζόμενες με ελκυστικά επιτόκια τις μεγαλύτερες τράπεζες, για να πετύχουν να διοχετεύσουν τη ρευστότητα σε νέες χρηματοδοτήσεις.

Άλλωστε από τη συνέχιση του προγράμματος θα εξυπηρετηθεί το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, τόσο οι 4 μεγάλες τράπεζες, όσο και οι μη συστημικές τράπεζες που δεν είχαν αυτή την ευκαιρία νωρίτερα, αλλά «πνίγονται» στα κόκκινα δάνεια καθώς σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας από την ΤτΕ, το 44,8% των δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους συνολικά, είναι μη εξυπηρετούμενα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ από την έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες φθάνουν τα 13 δισ. ευρώ, ενώ οι 4 συστημικές τράπεζες στο πρώτο τρίμηνο είχαν συνολικά ανοίγματα (NPE) 9 δισ. ευρώ.

Οι μη συστημικές τράπεζες αναμένουν το βήμα και σύμφωνα με όσα είπε η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, από τη Γενική Συνέλευση την προηγούμενη εβδομάδα, «η διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι καθοριστικής σημασίας για την τράπεζα και θα προχωρήσουμε δυναμικά το επόμενο διάστημα και προς την κατεύθυνση αυτή, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Ένα από αυτά, εξαιρετικά σημαντικό, είναι η ενεργοποίηση του Ηρακλή ΙΙΙ από τη νέα κυβέρνηση, ώστε να έχουν την ευκαιρία και οι μη συστημικές τράπεζες να ελαφρύνουν τους ισολογισμούς τους από τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα, χρησιμοποιώντας τις αδιάθετες εγγυήσεις, των 3,5 δισ. ευρώ, που είχε το Ελληνικό Δημόσιο όταν εγκρίθηκε ο πρώτος «Ηρακλής».

Υπενθυμίζεται ότι οι συστημικές τράπεζες άφησαν στην άκρη 3 τιτλοποιήσεις όταν ανέκυψε η εμπλοκή της Eurostat για το χρέος και το συνυπολογισμό των εγγυήσεων του Ηρακλή σε αυτό. Πρόκειται για τις τιτλοποιήσεις των Frontier II (της ΕΤΕ), Sunrise III (της Πειραιώς) και Solar, (των 4 μεγάλων τραπεζών).