Του Βασίλη Γεώργα
Την παροχή ενιαίας έκπτωσης 15% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων χαμηλής και μέσης τάσης αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας Εμμ. Παναγιωτάκης, ο οποίος ταυτόχρονα προανήγγειλε και νέες πρωτοβουλίες από την Επιχείρηση ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού που απειλεί τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ.
Η έκπτωση αποτελεί επιθετική κίνηση της ΔΕΗ προς τον ανταγωνισμό που κερδίζει μερίδιο 1% τον μήνα και έρχεται λίγους μήνες πριν ξεκινήσουν οι δημοπρασίες ρεύματος με στόχο τον περιορισμό του μεριδίου της στην αγορά και προς όφελος των ιδιωτών προμηθευτών. θα είναι μόνιμη και θα ξεκινήσει να παρέχεται με τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από την 1η Ιουλίου, ενώ προϋπόθεση για να την καρπωθούν οι καταναλωτές είναι να εξοφλούν έγκαιρα (έως 3-5 ημέρες καθυστέρηση το πολύ) τους λογαριασμούς τους και να τηρούν τους διακανονισμούς με τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ με τα σημερινά δεδομένα η έκπτωση θα παρέχεται σε πάνω από 5 εκατομμύρια ενήμερους πελάτες της εταιρείας εφόσον παραμένουν κάθε φορά ενήμεροι. Επειδή πρόκειται για μείωση επί της αξίας του ρεύματος και δεν αφορά στις υπόλοιπες ρυθμιζόμενες χρεώσεις που αντιστοιχούν στο 50% ενός λογαριασμού, η καθαρή έκπτωση εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 10%, ενώ όπως διευκρινίστηκε, δεν θα αφορά τους “ευάλωτους καταναλωτές” οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο Οικιακό Κοινωνικό τιμολόγιο και ήδη πληρώνουν περίπου 50% χαμηλότερες τιμές στο ρεύμα.
Η διοίκηση της εταιρείας κάλεσε τους περίπου 2,1 εκατ. καταναλωτές που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ να τις διακανονίσουν και να ενταχθούν στη ρύθμιση η οποία λήγει στις 31 Ιουλίου. “Μετά το πρόγραμμα διακανονισμών και την έκπτωση των τιμολογίων, δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία να πλην εξοφλούνται εμπρόθεσμα οι λογαριασμοί”, σχολίασε ο Εμμ,. Παναγιωτάκης.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η διοίκηση της ΔΕΗ, αυτή τη στιγμή τα χρέη από ανεξόφλητους λογαριασμούς φτάνουν τα 2,4 δισ. Ευρώ:
-Περίπου 1,75 δισ. Ευρώ είναι οι οφειλές νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων της χαμηλής και μέσης τάσης, εκ των οποίων η ΔΕΗ έχει “ξεγράψει” περίπου 300 εκατ. ευρώ που αφορούν σε χρέη κλειστών σπιτιών (ξενοίκιαστα, εξοχικά κ.α) και κλειστών επιχειρήσεων, ενώ προσδοκά ότι μπορεί να αρχίσει να εισπράττει ξανά οφειλές 1,45 δισ. Ευρώ που χρωστούν περίπου 1,5 εκατ. καταναλωτές.
-άλλα 380 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές από τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις Υψηλής Τάσης
-επιπλέον 260 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, με τη ΔΕΗ να ευελπιστεί πως θα εισπράξει μέρος αυτών με την εκταμίευση της δόσης μετά το πέρας της αξιολόγησης.
Συνολικά περίπου 1,3 εκατ. καταναλωτές οφείλουν στη ΔΕΗ μέχρι και 500 ευρώ ή συνολικό ποσό 150 εκατ. ευρώ, άλλες 280.000 πελάτες χρωστούν μεταξύ 500-1000 ευρώ ή άλλα 150 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής έχουν διακανονιστεί χρέη 575 εκατ. ευρώ από 180.000 καταναλωτές.
Πρωτοβουλίες για να μην καταρρεύσει η ΔΕΗ
Η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει την πίεση που θα δεχθεί από την υποχρεωτική παραχώρηση μεριδίων της στους ιδιώτες προμηθευτές. Ο Εμμ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε “πρωτοφανείς τις συνθήκες”, που διαμορφώνονται για τη ΔΕΗ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο υποχρεωτική απώλεια μεριδίων με νόμο. Αναγνώρισε ότι το εγχείρημα διασφάλισης της βιωσιμότητας της εταιρείας η οποία θα περιοριστεί σε μερίδιο αγοράς 50% μέχρι το 2019 ενέχει τεράστιες δυσκολίες, ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχει περίπτωση να πωληθούν μονάδες της Επιχείρησης όπως προβλέπεται έμμεσα ως εναλλακτική στη συμφωνία με τους δανειστές εφόσον δεν λειτουργήσει αποδοτικά το μοντέλο των δημοπρασιών ισχύος τύπου NOME. “Θα ενεργοποιηθούν μέτρα ώστε να μην φτάσουμε εκεί”, σχολίασε ενώ ζήτησε “τη βοήθεια του κράτους” για να επιβιώσει η επιχείρηση και να μπορέσει να λειτουργήσει με πραγματικούς όρους ανώνυμης Εταιρείας για να αντεπεξέλθει του ανταγωνισμού, και προανήγγειλε συμπράξεις της ΔΕΗ με εταιρείες στη λιανική προκειμένου να ανοίξει η αγορά ομαλά τόσο για την εταιρεία όσο και για τους καταναλωτές.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η ΔΕΗ θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά της Αλβανίας σε ότι αφορά την διαθεσιμότητα υδροηλεκτρικών εργοστασίων και διαχείρισης δικτύων, ενώ είπε ότι η διοίκηση “θα κάνει το παν” για να λάβει την καλύτερη δυνατή αποζημίωση από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, ενώ σημείωσε πως στο τραπέζι υπάρχουν “κάποιες εναλλακτικές προτάσεις για να ανταλλαγεί ο ΑΔΜΗΕ με “κάτι” που δεν θα προκαλέσει απώλειες στη ΔΕΗ.
Προανήγγειλε επίσης πρωτοβουλίες συνεννόησης με τους ιδιώτες προμηθευτές της αγοράς ενέργειας προκειμένου το άνοιγμα της αγοράς να γίνει με ομαλό τρόπο.