Εξαιρετικά εκνευρισμένη με την Αθήνα είναι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία φαίνεται πως συνέταξε τη σκληρή επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, έχοντας υπόψιν της και προηγούμενες περιπτώσεις στοχοποίησης των στελεχών του Ταμείο.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, η Λαγκάρντ έστειλε πλέον σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει το προσωπικό του Ταμείου, ενώ αφήνει να εννοηθεί πως εάν υπάρξει και νέα υποκλοπή θα είναι υπεύθυνη η ελληνική κυβέρνηση.
Ωστόσο το Ταμείο επισήμως αποφεύγει να κατονομάσει ευθέως την ελληνική πλευρά για την υποκλοπή με τον εκπρόσωπό του να αρνείται να σχολιάσει το παραμικρό, όπως έπραξε και ο ομόλογός του από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Η επιστολή Λαγκάρντ είναι γραμμένη σε αυστηρό και σκληρό ύφος ξεπερνά τα όρια της διπλωματίας, ενώ ξεκινά εντελώς τυπικά με την προσφώνηση "αγαπητέ πρωθυπουργέ" - σε αντίθεση με το πρωθυπουργικό “αγαπητή Κριστίν - και στη συνέχεια ακολουθούν "καρφιά" που δεν κρύβουν την ενόχληση της “σιδηράς κυρίας” του Ταμείου για τα περί απειλής πιστωτικού γεγονότος.
"Φυσικά, οποιαδήποτε εικασία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα εξέταζε το ενδεχόμενο της χρήσης ενός πιστωτικού γεγονότος ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανοησίες", αναφέρει η Λαγκάρντ και απλώνοντας “ομπρέλα προστασίας” πάνω από την διαπραγματευτική της ομάδα αναφέρει:
"Η ομάδα αυτή απαρτίζεται από έμπειρο προσωπικό που έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μου και την προσωπικού μου στήριξη”.
Η Λαγκάρντ δεν παραβλέπει να αναφερθεί στην αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους και τονίζει:
"Η άποψή μου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι ότι έχουμε απόσταση να διανύσουμε για ένα συγκροτημένο πρόγραμμα το οποίο μπορώ να παρουσιάσω στην Εκτελεστική μας Επιτροπή. Έχω υπογραμμίσει πολλές φορές ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι αξιόπιστο και βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις και που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα μονοπάτι ισχυρής ανάπτυξης ενώ σταδιακά θα αποκαθίσταται η βιωσιμότητα του χρέους".
Πάντως το μέγαρο Μαξίμου επιμένει στις κατηγορίες κατά του ΔΝΤ και μέσω διαρροών ανέφερε πως η επιστολή Λαγκάρντ προδίδει ενοχή, ενώ αργότερε πηγές του μεγάρου τόνιζαν πως "η στρατηγική της κωλυσιεργίας στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα είναι πράγματι μια μεγάλη ανοησία. Μια ανοησία, που οφείλουμε όλοι, να αποτρέψουμε. Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου".