Η Ελλάδα, όπως και ο υπόλοιπο ανεπτυγμένος κόσμος, κινείται στον αστερισμό της πράσινης μετάβασης. Επενδύσεις δισεκατομμυρίων φιλοδοξούν να αλλάξουν τον ενεργειακό χάρτη, ενώ η χώρα μας προωθεί μετά από χρόνια ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας.
Οι βασικοί άξονες που θα μετασχηματίσουν την αγορά στη χώρα μας είναι άμεσα συνυφασμένοι με τον στόχο της ΕΕ για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα έως 50% το 2050 και αφορούν στην απολιγνιτοποίηση, στο υδρογόνο, στην ηλεκτρική διασύνδεση, στα φωτοβολταϊκά και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Σε αυτό το πλαίσιο εκπρόσωποι των leaders της αγοράς ενέργειας μίλησαν στο Delphi Economic Forum.
Στην αρχή της νέας προσπάθειας η Mytilineos
Ο Νίκος Παπαπέτρου, General Manager Renewables and Storage της Mytilineos ανέλυσε τους βασικούς άξονες που κινείται ο κολοσσός για την επίτευξης της πράσινης ενέργειας. Ο προορισμός της εταιρείας είναι συνεχώς να μετασχηματίζεται και να μειώσει το αποτύπωμα του άνθρακα. Η εταιρεία είναι εξωστρεφής, έχει δραστηριότητα σε 23 χώρες με σημαντικά projects σε εξέλιξη τόσο για την αποθήκευση, όσο και για την παραγωγή ενέργειας. « Η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε είναι οι επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας με στόχο να γίνουμε ακόμη πιο ανταγωνιστική, καθώς αυτή είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος της πράσινης οικονομίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Παπαπέτρου.
Άλλωστε, η αλλαγή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια δημιουργούν εξελίξεις στον ενεργειακό κλάδο γύρω από την αειφορία, και η Mytilineos προσαρμόζεται ταχύτατα σε αυτές βλέποντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες.
Τέλος, ο κ.Παπαπέτρου αναφέρθηκε και στους στόχους που έχει επιτύχει η Mytilineos για την αειφορία και τη βιωσιμότητα, τονίζοντας πως «οι στόχοι που είχαμε θέσει προ πενταετίας έχουν υλοποιηθεί και έτσι προχωράμε στη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα και στην υλοποίηση οργανωμένου σχεδίου για την πράσινη μετάβαση στο μέλλον. Είμαστε στην αρχή μιας νέας προσπάθειας».
Οι στόχοι της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την πράσινη μετάβαση
Με τη σειρά του ο Κωνσταντίνος Μαύρος, CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες μίλησε για τους στόχους και τις ενέργειες που έχει ήδη κάνει η εταιρεία με φόντο την πράσινη ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση. Η παραγωγή ενέργειας αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις, δήλωσε ο ίδιος, με κεντρικούς άξονες τη μείωση χρήσης του άνθρακα, την αποκέντρωση της παραγωγής και της ψηφιοποίησης. Η ψηφιοποίηση είναι απαραίτητο συστατικό της πράσινης μετάβασης για να στηριχθούν τα δίκτυα και οι υποδομές.
Ένας ακόμη τομέας που θα μας απασχολήσει την επόμενη πενταετία είναι η ηλεκτροκινητικότητα, τα δίκτυα, το πράσινο υδρογόνο. «Σε όλους αυτούς τους τομείς και στην αποθήκευση ενέργειας δρομολογούνται επενδύσεις μεγάλης κλίμακας με στόχο να είναι εμπορικά βιώσιμες» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μαύρος.
Ποιοι οι στόχοι που έχουν τεθεί από τη ΔΕΗ για την πράσινη μετάβαση; «Η νέα στρατηγική του ομίλου ευθυγραμμίζεται με τους στόχους για ΑΠΕ. Δημιουργούμε μια νέα εταιρεία με αυξημένη τεχνογνωσία, με προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης που έχει μέσο όρο ηλικίας τα 39 έτη και υψηλά προσόντα. Εστιάζουμε στα στοιχεία του ενεργητικού, στις υποδομές και έχουμε προχωρήσει σε διεθνοποίηση, καθώς έχουμε συνάψει σημαντικές συνεργασίες με πολυεθνικές εταιρείες σε σημαντικά projects» επεσήμανε ο CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στους τομείς που θα δούμε επενδύσεις από την εταιρεία, που είναι:
- Τα φωτοβολταϊκά
- Η ενίσχυση των αγωγών
- Αιολικά Offshore
- Αποθήκευση ενέργειας
- Υδρογόνο
Επενδύει σε πράσινο υδρογόνο και αιολικά η Copelouzos
Από τη μεριά του ο Γιάννης Καρύδας, CEO Renewable Energy Sources της Copelouzos Group αναφέρθηκε στους τομείς που αναμένεται να επενδύσει την εταιρεία τα επόμενα χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «στηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη μετατροπή των νησιών μας σε πράσινα και τις νέες τεχνολογίες. Η χώρα μας ενδείκνυται για επενδύσεις καθώς παρουσιάζονται ευκαιρίες. Ο επιθετικός σχεδιασμός μας αφορά σε επενδύσεις στο υδρογόνο, την υπεράκτια αιολική ενέργεια και στην αποθήκευση ενέργειας».
Ο όμιλος Copelouzos έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στα αιολικά καθώς ήταν από τις πρώτες εταιρείες που αδειοδοτήθηκαν, ενώ πολύ σημαντικός είναι ο επιμερισμός του ρίσκου για τις επενδύσεις σε αιολικά.
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ.Καρύδας «το κόστος της θαλάσσιας σύνδεσης πρέπει να αναληφθεί από τους επενδυτές, ενώ ο σχεδιασμός και τα συστήματα διασύνδεσης από τους διαχειριστές».
Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο νέο κανονιστικό πλαίσιο που απεργάζεται η κυβέρνηση, το οποίο πρέπει να έχει προβλέψεις για υφιστάμενες μονάδες και να ευνοεί την κατανομή ακτών που θα πραγματοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις.
Η ΕΙΒ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
Τέλος, ο Christopher Hurst, General Director, Projects Directorate της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) σημείωσε πως η χώρα μας λαμβάνει γενναίες αποφάσεις για την απολιγνιτοποίηση της οικονομίας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Επισήμανε πως η Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει τις επενδύσει στη χώρα μας και στάθηκε στο project της Μεγαλόπολης, όπου όπως είπε πρέπει να δημιουργηθούν νέες δραστηριότητες για τους ανθρώπους όταν λάβει χώρα η απολιγνιτοποίηση, ώστε αυτοί να μείνουν στην περιοχή τους και να βελτιωθεί το βιωτικό τους επίπεδο.