Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Επιπλέον ανταγωνιστικές χρεώσεις για τη βιομηχανία πρότεινε το ελληνικό δημόσιο, εκτός από αυτές που περιείχε η εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ.
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Επιχείρησης, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ενέκρινε τα νέα βιομηχανικά τιμολόγια που θα ισχύουν από 1/1/2016, τα οποία θα περιλαμβάνουν ανταγωνιστικές χρεώσεις τόσο για το φορτίο, όπως εισηγήθηκε η ΔΕΗ, όσο και για τον όγκο, που πρότεινε το ελληνικό δημόσιο. Την πρόταση της ΔΕΗ για τα νέα βιομηχανικά τιμολόγια υπερψήφισαν τα ξένα Fund που είναι μέτοχοι της (Silchester International Investors International Value Equity Group Trust και Calleva Trust), ενώ, αντίθετα, δήλωσαν παρών για την πρόταση του δημοσίου.
Με βάση την πρόταση του Δ.Σ. της ΔΕΗ, εγκρίθηκαν επτά τιμοκατάλογοι, προσαρμοσμένοι στο καταναλωτικό προφίλ κάθε βιομηχανίας, που περιλαμβάνουν ανταγωνιστικές χρεώσεις φορτίου ανάλογα με τις ώρες που καταναλώνει κάθε μία εργοστασιακή μονάδα. Πιο συγκεκριμένα, θα επιβαρύνεται λιγότερο εφόσον καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα τη νύκτα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, δηλαδή, σε ώρες μη αιχμής του φορτίου. Με βάση αυτούς τους τιμοκαταλόγους, όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μιχάλης Παναγιωτάκης, θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις με τους πελάτες υψηλής τάσης, προκειμένου να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις προμήθειας για την επόμενη διετία 2016-2017. Η έκπτωση του 20% καταργείται κι αυτή από 1/1/2016, οπότε θα συνεχίσουν να την έχουν οι βιομηχανίες ως τα τέλη του έτους.
Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, εκ μέρους του δημοσίου, πρότεινε επιπλέον ανταγωνιστικές χρεώσεις όγκου, με κλιμάκωση, ανάλογα με την ετήσια κατανάλωση κάθε βιομηχανίας. Ειδικότερα, με κατανάλωση ως τις 10 GWh η έκπτωση θα είναι μηδενική, από 10-50 GWh 4%, για 50-200 GWh 6%, για 200-400 GWh 8%, για 400-700 GWh 10%, για 700-1000 GWh 12%, για 1000-2000 GWh 13% και για άνω των 2000 GWh 15%.
Ερωτηθείς ο κ. Παναγιωτάκης από μικρομετόχους, αν συμφωνεί με την πρόταση του δημοσίου και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τη ΔΕΗ από τις επιπλέον εκπτώσεις όγκου που εισηγήθηκε αυτό, απάντησε ότι «δεν μπαίνει θέμα συμφωνίας ή διαφωνίας με το δημόσιο». Πρόσθεσε ότι «η πρόταση του Δ.Σ. της ΔΕΗ είναι πάνω από το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας», ενώ για τις εκπτώσεις όγκου είπε «ότι δεν μπορώ να αξιολογήσω το κόστος, εάν είναι πάνω ή κάτω, κινείται, πάντως, στο πλαίσιο της νομιμότητας».
Αναφορά έγινε, πάλι, από μικρομετόχους, για τους απλήρωτους λογαριασμούς που επιβαρύνουν τη ρευστότητα της ΔΕΗ. Επ' αυτού ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι πράγματι υπάρχουν απλήρωτα τιμολόγια από υπουργεία, αλλά ο μεγάλος όγκος προέρχεται από τους Δήμους. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Επιχείρηση προσπαθεί να εισπράξει τις οφειλές αυτές με κάθε νόμιμο τρόπο κι αυτό θα συνεχισθεί.
Ο νόμος δεν ορίζει συγκεκριμένα τιμολόγια για τη βιομηχανία, διευκρίνισε ο μάνατζερ της ΔΕΗ. Η τιμολόγηση θα γίνεται πλέον με βάση το οριακό κόστος της ΔΕΗ και το καταναλωτικό προφίλ κάθε πελάτη. Επανερχόμενος, μάλιστα, στην πρόταση του δημοσίου, την αιτιολόγησε στη βάση ότι είθισται οι πελάτες που καταναλώνουν περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα (η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 16% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας) να έχουν και τις μεγαλύτερες εκπτώσεις.
Σε ό,τι αφορά την Αλουμίνιον και ενόψει της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ύστερα από προσφυγή της βιομηχανίας, το Δ.Σ. της ΔΕΗ αποφάσισε και η γενική συνέλευση ενέκρινε, να συνεχίσει να τιμολογείται με βάση το υφιστάμενο τιμολογιακό καθεστώς, έως την οριστική διευθέτηση του θέματος.