Σε περίοδο κανονικότητας επιδιώκει να μπει η Ελλάκτωρ, ύστερα και από την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, χθες, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευθύμιος Μπουλούτας, σε διαδικτυακή συνάντηση γνωριμίας με δημοσιογράφους, «ο κύκλος της εσωστρέφειας κλείνει». «Αισθανόμαστε ότι περνάμε στη φάση της ανάπτυξης» όπως είπε. Τοποθέτησε την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς μέχρι το τέλος του μήνα, εκτιμώντας ότι η ΑΜΚ θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.
Όπως εξήγησε, στόχος της αύξησης κεφαλαίου είναι να μειωθεί το χρηματοδοτικό κόστος κατά 1%, ώστε να μπορεί η Ελλάκτωρ να δανείζεται φθηνότερα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η δραστηριότητα της κατασκευής θα πάψει να είναι ζημιογόνος ή τουλάχιστον θα γίνει break even, σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας Ebitda, προς τα τέλη του 2021.
Εάν, όπως σημείωσε, η κατασκευή κινηθεί αναπτυξιακά, κατ’ αντιστοιχία θα εμφανίσουν ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης και οι υπόλοιπες δραστηριότητες της εταιρείας. Στόχος είναι να μην χρειαστεί να στηριχθεί η κατασκευή από τις άλλες δραστηριότητες, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές. Έτσι, ο τομέας της κατασκευής αποκτήσει θετικό πρόσημο, τέλη 2021-αρχές 2022, όλες οι υπόλοιπες λειτουργικές ροές θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις.
Στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, η Ελλάκτωρ ανέλαβε νέα έργα 165 εκατ. ευρώ, ποσό που κατά 113 εκατ. ευρώ αφορά συμβάσεις της Εγνατίας Οδού, κατά 32 εκατ. ευρώ την ετήσια συντήρηση της Ψυττάλειας και κατά 17 εκατ. ευρώ την κατασκευή έργων φυσικού αερίου ΔΕΔΑ στην Ξάνθη.
Στο εξωτερικό η Άκτωρ θα επικεντρωθεί στη Ρουμανία, τα Βαλκάνια και σε γειτονικές χώρες και θα σταματήσει δραστηριότητες που βρίσκονται μακριά από την Ελλάδα, με στόχο να εξοικονομήσει λειτουργικό κόστος, όπως είπε ο κ. Μπουλούτας.
Η εταιρεία θα δίνει διαρκώς το «παρών» στους διαγωνισμούς για έργα παραχώρησης, ενώ επιδιώκει να διευρύνει την παρουσία της σε έργα ΑΠΕ όπου διαθέτει χαρτοφυλάκιο 500 MW. Βέβαια, κάθε νέο έργο θα περνάει «από κόσκινο», ώστε να εξετάζεται το λεγόμενο IRR, δηλαδή η απόδοσή του, σε ένα ευρύτερο πλάνο της Ελλάκτωρ για διεκδίκηση έργων που θα αποφέρουν σημαντικό περιθώριο κέρδους.
Όπως αναφέρθηκε στην χθεσινή ενημερωτική συνάντηση, η Ελλάκτωρ θα διεκδικήσει τα νέα έργα που θα δημοπρατηθούν στο Ελληνικό, όπου εκτιμάται ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα προκηρυχθούν έργα υποδομής ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο τρίμηνο το ανεκτέλεστο της Ελλάκτωρ υποχώρησε από 1,8 δισ. σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ από το Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι η τάση αυτή θα αναστραφεί. Όσον αφορά τα έργα του ταμείου Ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα έρθουν από το 2022.