Το ενδιαφέρον της για να επενδύσει στη χώρα μας στον κλάδο της ενέργειας και ειδικότερα στην ανάπτυξη offshore αιολικών πάρκων εκφράζει στο Liberal η Equinor, μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου τύπου του πολυεθνικού κολοσσού, Magnus Frantzen Eidsvold.
«Επεξεργαζόμαστε επενδύσεις σε διάφορες χώρες όπου βλέπουμε ευκαιρίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον μας για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας και στην Ασία. Καλωσορίζουμε τις αδειοδοτικές διαδικασίες που θα τρέξουν καθώς συμβάλλουν στην εξοικονόμηση κόστους, στην πράσινη μετάβαση και στη χρήση προηγμένης τεχνολογίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Eidsvold.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον του πολυεθνικού κολοσσού εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τήνου, Σύρου και Μυκόνου, η οποία και συγκεντρώνει μοναδικά χαρακτηριστικά. Εκεί τα κύματα είναι χαμηλά και υπάρχουν ισχυροί άνεμοι, δημιουργώντας τις απαραίτητες εκείνες συνθήκες για ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων.
Ο Νορβηγός πρέσβης και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο της επένδυσης, ενώ την πρωτεύουσα της χώρας έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές οι επικεφαλής όλων των τμημάτων ΑΠΕ της Equinor.
Η Equinor είναι η πρώην νορβηγική Statoil και επισπεύδει τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, όπως και στις λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα για ένα πράσινο μέλλον. Η κρατική νορβηγική εταιρεία αναμένεται να διαθέσει περισσότερα από το 50% των επενδύσεών της στις ΑΠΕ μέχρι το 2030, έναντι 5% το 2020, καθώς επενδυτές και μέτοχοι «πιέζουν» προς αυτή την κατεύθυνση.
Κάνει στροφή στην πράσινη ενέργεια, ενώ έχει δεσμευτεί ότι έως το 2050 θα έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα ενισχύοντας την πολιτική βιωσιμότητάς της. Δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο σε όλες τις μορφές παραγωγής ενέργειας, από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, έως τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά, απασχολώντας περίπου 21.000 υπαλλήλους.
Στο στόχαστρο της εταιρείας είχε μπει η Ελλάδα ήδη από το 2019, όταν και είχε πραγματοποιηθεί εκδήλωση από τη νορβηγική πρεσβεία στην Αθήνα, με στόχο να φέρει κοντά ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ με αντίστοιχες νορβηγικές, παρουσία στελεχών της κυβέρνησης και φορέων, όπως η ΡΑΕ.