Την επίτευξη του ενός τρίτου του συνολικού στόχου μείωσης των «κόκκινων» δανείων έως το 2019 ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, δηλώνοντας παράλληλα έτοιμη να στηρίξει τη ζήτηση για χρηματοδοτήσεις και να στηρίξει την ανάκαμψη, λόγω της εξαιρετικής ρευστότητας που διαθέτει.
Η Εθνική επέστρεψε σε κερδοφορία, ξεπέρασε τον στόχο μείωσης των NPEs για το 2016, περιόρισε σημαντικά την έκθεση στον ELA και μείωσε περαιτέρω τον λόγο δανείων προς καταθέσεις, με την διοίκησή της να δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον, παρά τις δυσμενείς συνθήκες στο πρώτο τρίμηνο του 2017.
Τα στελέχη της Εθνικής τόνισαν ότι η τράπεζα κατάφερε να μειώσει τα NPEs κατά 2,8 δισ. ευρώ το 2016, υπερκαλύπτοντας τον στόχο, ενώ εμφανίζει τη χαμηλότερη έκθεση στον ELA στα 5,8 δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά το περιβάλλον στο α'' τρίμηνο του 2017, αναφέρθηκε ότι η τάση ενίσχυσης των καταθέσεων αντιστράφηκε, όχι όμως σε ανησυχητικό βαθμό καθώς οι εκροές δεν έχουν καμία σχέση με το 2015. Αυτό, σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας, φάνηκε και από το γεγονός ότι η έκθεση της ΕΤΕ στον ELA αυξήθηκε σε αυτή την περίοδο κατά μόλις 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) της Εθνικής μειώθηκαν στο α'' τρίμηνο του 2017, όμως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) αυξήθηκαν.
Στόχος της Εθνικής είναι να μειώσει περαιτέρω τα NPEs κατά 1,2 δισ. ευρώ μέσα στο 2017 (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μείωση μέχρι στιγμής, ούτε η υπεραπόδοση του 2016), ένας στόχος που χαρακτηρίζεται εφικτός. Η διοίκηση της τράπεζας, ωστόσο, σημείωσε ότι νωρίς να πούμε αν μία τράπεζα είναι ταχύτερη από την άλλη στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων καθώς ο δρόμος ακόμη είναι μακρύς.
Σε ερώτηση για τη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων και αν η ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο αλλάζει το μείγμα, ειπώθηκε ότι η τράπεζα θα παραμείνει στο αρχικό πλάνο που προβλέπει το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων και των ρευστοποιήσεων προς το τέλος της τριετίας.
Το ποσοστό των δανείων που θεραπεύονται διαμορφώνεται πάνω από 50% για το σύνολο του χαρτοφυλακίου, με το ποσοστό στα δάνεια λιανικής θα είναι υψηλότερο του 50% και το αντίστοιχο των επιχειρηματικών δανείων χαμηλότερο του 50%. Το ποσοστό των ρυθμισμένων δανείων που επιστρέφουν στο «κόκκινο» αναφέρθηκε ότι διαμορφώνεται στο 25%, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεων πραγματοποιήθηκαν μετά το 2015 με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα. Όπως και να'' χει, συνολικά το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πορεία της οικονομίας και την ενίσχυση της ικανότητας των δανειοληπτών να εξυπηρετούν τα χρέη τους.
Τέλος, τα στελέχη της Εθνικής έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο λόγος δανείων προς καταθέσεις διαμορφώνεται στο 86% που σημαίνει ότι η τράπεζα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση να ικανοποιήσει τη ζήτηση για δάνεια και να στηρίξει την ανάκαμψη.
Διαβάστε ακόμα:
- Κέρδη €53 εκατ. για τον όμιλο ΕΤΕ το 2016, έναντι ζημιών €2,5 δισ. το 2015