Ο θόρυβος που έχει προκαλέσει η μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο με αφορμή την επιβεβαίωση των σχεδίων της Alpha Bank για αύξηση κεφαλαίου αναπτυξιακού χαρακτήρα στο μέλλον, ωθεί τη μια μετά την άλλη τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να διαψεύσουν ανάλογες φήμες. Με δηλώσεις τους στο Bloomberg ο CEO της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς και ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank δηλώνουν πως δεν σχεδιάζουν ούτε χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίου.
Στις αγορές δεν αρέσει να αιφνιδιάζονται, και η επιβεβαίωση των σχεδίων της Alpha Bank να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ σε χρόνο που θα προσδιοριστεί πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, πυροδότησε κύμα πωλήσεων στη μετοχή που έφτασε να χάνει μέχρι και το 30% της αξίας της. Η μεγάλη εικόνα, όμως, μας δείχνει πως βρισκόμαστε μπροστά στην πρώτη «αναπτυξιακή» άντληση κεφαλαίων μετά από μια υπερδεκαετή περίοδο κρίσης. Η Alpha Bank δεν έχει ανάγκη να σηκώσει χρήμα για να κλείσει «τρύπες», αλλά για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία.
Στην πραγματικότητα η χρηματιστηριακή αγορά ήταν λίγο - πολύ υποψιασμένη για τη σημερινή εξέλιξη καθώς φήμες διοχετεύονταν, γράφονταν και αναπαράγονταν το τελευταίο διάστημα σχεδόν σε καθημερινή βάση, πως είτε η Alpha είτε η Εθνική, είτε η Eurobank θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα και τις εκτιμήσεις των funds για τις θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας ώστε να αντλήσουν φρέσκα κεφάλαια.
Ο «θόρυβος» της χρηματιστηριακής πτώσης των τραπεζικών μετοχών ώθησε ωστόσο σήμερα τόσο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Παύλο Μυλωνά όσο και τον CEO της Eurobank Φ. Καραβία να δηλώσουν επίσημα στο Bloomberg ότι καμία από τις δύο τράπεζες αντίστοιχα δεν εξετάζει αύξηση κεφαλαίου.
Από την άλλη η αγορά έχει λόγους να διατηρεί τις επιφυλάξεις της, πολύ δε περισσότερο όταν και η άποψη της ΤτΕ είναι αναφανδόν θετική υπέρ της άντλησης κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες αυτή την περίοδο.
Σε ότι αφορά στην Alpha Bank, ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα επιλέξει να υλοποιήσει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως ο τραπεζικός κλάδος μπαίνει πλέον σε μια νέα φάση.
Έχοντας δρομολογήσει λύσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση του ισολογισμού μέσω των τιτλοποιήσεων και του Ηρακλή, ο κλάδος δεν κυνηγά πλέον κεφάλαια για να επουλώσει πληγές, αλλά για να αποκτήσει υψηλότερη ποιότητα κεφαλαίων υποκαθιστώντας μέρος του αναβαλλόμενου φόρου, και κυρίως για να συγκεντρώσει φρέσκο χρήμα με το οποίο θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει εκ νέου τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που φέρνει η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η ανακοίνωση της Alpha Bank καθιστά σαφές πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει με τρόπο που θα προασπίζει ταυτοχρόνως τους υφιστάμενους μετόχους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και ισχυρά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής σκηνής (Paulson, Blackrock κ.α).
Η μέθοδος της αύξησης, εάν και όταν αποφασιστεί και ανακοινωθεί, μένει να φανεί. Για την ώρα δεν μπορούμε να προσπεράσουμε το γεγονός πως η μετοχή πιέζεται αφόρητα με πολύ μεγάλο όγκο συναλλαγών σχεδόν 75 εκατ. μετοχών περνώντας σε αρνητική απόδοση από τις αρχές του έτους, από την άλλη καταγράφουμε πως η τράπεζα έχει σήμερα διπλάσια κεφαλαιοποίηση σε σύγκριση με τον περσινό Οκτώβριο και ότι οι τιμή της ΑΜΚ εκτιμάται πως δεν θα βρίσκεται πολύ μακριά από τα σημερινά επίπεδα τιμών.