Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Εβδομάδα οριστικοποίησης των διοικητικών αλλαγών στις ελληνικές τράπεζες και ανακοινώσεων θα είναι η τρέχουσα, καθώς όπως φέρεται να ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Θεσμών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρας, τα νέα στελέχη θα έχουν διοριστεί έως τις 31 Οκτωβρίου.
Πληροφορίες θέλουν τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται άμεσα και ότι έχουν βρεθεί οι λύσεις που θα ικανοποιούν τις διατάξεις του σχετικού νόμου αλλά και τις… εμπλεκόμενες πλευρές. Μετά, λοιπόν, από σημαντικές και πολύμηνες καθυστερήσεις σε σύγκριση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το θέμα της επιλογής του νέου προέδρου της Εθνικής και του διοικητικού διδύμου της Τρ. Πειραιώς (πρόεδρος - διευθύνων σύμβουλος) εισέρχεται πραγματικά στην τελική ευθεία.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα, η επικείμενη ανακοίνωση του αντικαταστάτη της κ. Λούκας Κατσέλη στη θέση του προέδρου φέρνει σημαντικές εξελίξεις στον όμιλο.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, εκτός από τα ονόματα των υποψηφίων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όπως ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας, Γιώργος Ζανιάςκαι ο πρώην υποδιοικητής της ΤτΕ και πρώτος πρόεδρος του ΤΧΣ, Παναγιώτης Θωμόπουλος, εξετάζονται και άλλες λύσεις. Μία από αυτές είναι ο κ. Ιωάννης Μάνος, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Τράπεζας (2000-2002) και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (2010-2016).
Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει, εκτός από το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, στο οποίο δεδομένα θα εστιάσει η διοίκηση της τράπεζας στο προσεχές διάστημα, να ασχοληθεί με τρία ανοιχτά μέτωπα που χρήζουν άμεσης διευθέτησης.
Το πρώτο αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, το δεύτερο στην ολοκλήρωση της διοικητικής αναδιάρθρωσης με την εφαρμογή του νέου οργανογράμματος και το τρίτο στην επιτάχυνση των πωλήσεων θυγατρικών, με πιο... βαρύ «ασημικό» την Εθνική Ασφαλιστική.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του προέδρου αναμένεται να επιταχυνθεί η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμών (SSM) της ΕΚΤ ασκεί πιέσεις για να ολοκληρωθούν οι πωλήσεις θυγατρικών, που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας, το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Μάλιστα, για ορισμένες θυγατρικές αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους.
Στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται οι θυγατρικές τράπεζες σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο και Νότια Αφρική, καθώς και η Εθνική Ασφαλιστική.Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν στην πώληση των μη αμιγώς τραπεζικών δραστηριοτήτων και στην αποεπένδυση από τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης.
Μετά την πώληση της Finansbank, η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για την τράπεζα. Αν και στο παρελθόν υπήρξαν πληροφορίες ότι η Εθνική Τράπεζα θα προσπαθούσε να διατηρήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στην ασφαλιστική εταιρεία, όλα δείχνουν ότι θα τηρηθεί η αρχική δέσμευση για πώληση του 75% για να μην περιλαμβάνεται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.
Δεδομένης της κυρίαρχης θέσης που κατέχει η Εθνική Ασφαλιστική στην ελληνική αγορά, εκτιμάται ότι θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον, ωστόσο το βασικό θέμα είναι το τίμημα που θα καταφέρει να εξασφαλίσειη τράπεζα υπό τις παρούσες συνθήκες. Η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο brand στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, με μερίδιο της τάξης του 16% και περίπου 1 εκατ. πελάτες.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 η Εθνική Ασφαλιστική εμφάνισε κέρδη προ φόρων ύψους 31,2 εκατ. ευρώ, έναντι 59,9 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Τα εποπτικά κεφάλαια της εταιρείας στις 30 Ιουνίου 2016 ανήλθαν σε 549,2 εκατ. ευρώ, από 499 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του δείκτης Φερεγγυότητας σε 157,9%. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 265,2 εκατ. ευρώ, ενώ η παραγωγή ασφαλίστρων έφτασε τα 171,9 εκατ. ευρώ στον κλάδο ζωής και τα 93,3 εκατ. ευρώ στον κλάδο γενικών ασφαλειών.
Η εφαρμογή του προγράμματος εθελούσιας εξόδου έχει καθυστερήσει καθώς ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για τα μέσα Οκτωβρίου. Όπως έχει αναφέρει το liberal.gr, η εθελούσια της Εθνικής θα κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο με τα προγράμματα που εφάρμοσαν Eurobank και Τρ. Πειραιώς. Αυτό σημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι θα δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία για τη συμμετοχή των εργαζόμενων, το πρόγραμμα θα είναι «ανοιχτό», αλλά και χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς.
Σε πρώτο χρόνο, η διοίκηση της Εθνικής επιθυμεί την αποχώρηση ικανοποιητικού αριθμού εργαζόμενων χωρίς να τίθεται συγκεκριμένος στόχος, καθώς το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει μείωση του προσωπικού έως και κατά 2.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2018, στον οποίο αναμένεται να συμβάλει και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.