Έπειτα από έλεγχο που θα κάνουν οι θεσμοί για την πρόοδο εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων χρεών θα λάβει η Αθήνα τον Οκτώβριο τα 800 εκατ. ευρώ που απομένουν ως μέρος της συμφωνίας του Ιουνίου. Κανονικά το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG), ωστόσο μεταφέρεται σε επόμενο EWG που θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο καθώς δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για τις πληρωμές του κράτους το θέμα
Έτσι η συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης επικεντρώθηκε στα υπόλοιπα σημεία που θα απασχολήσουν την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τις σημαντικές καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και στη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ενώ διατύπωσαν ενστάσεις για μια σειρά διατάξεων του εργασιακού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή. Όπως είναι ήδη γνωστό η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ολοκληρώσει τουλάχιστον 90 προαπαιτούμενα ως τα Χριστούγεννα πολλά από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων.
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, ενώ οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών περί τα μέσα Οκτωβρίου. Η έναρξη της νέα αξιολόγησης τοποθετείται μετά τα μέσα Οκτωβρίου και συγκεκριμένα μετά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, στις 13-15 Οκτωβρίου. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν συνάντηση και με τον Moscovici στις Βρυξέλλες.
Στο μεταξύ, το «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) έδωσαν στη χθεσινή συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες οι τεχνοκράτες από τα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Economic and Financial Committee – EFC). Η EFC στη θετική εισήγησή της υιοθέτησε τη σχετική πρόταση της Κομισιόν, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο από τον γάλλο επίτροπο αρμόδιο για τα οικονομικά, Pierre Moscovici.
Η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός σε επίπεδο πρέσβεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper), η οποία προετοιμάζει τις εργασίες του Συμβουλίου της Ε.Ε. Η έξοδος πάντως από την επιτήρηση μόνο συμβολικό χαρακτήρα μπορεί να έχει για την Ελλάδα που από το 2010 βρίσκεται σε Μνημόνιο.
Τέλος, το ΕWG τελεί εν αναμονή της απόφασης για τους υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.