«Υπάρχουν λύσεις και εκδοχές που είναι συνταγματικά νόμιμες και λύσεις πολιτικά νομιμοποιημένες» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ομιλία του στο 8o Delphi Economic Forum, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις επικείμενες εκλογές και στα σενάρια περί σχηματισμού κυβέρνησης ή προσφυγής δε δεύτερες κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της οικονομίας και πώς θα προχωρήσει μετά τις εκλογές ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή δημόσια συζήτηση με το ερώτημα αν θέλουμε να κάνουμε τη χώρα πιο ασφαλή και αισιόδοξη. Ο ίδιος τόνισε πως το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει μειωθεί και πως «αν μπορούμε να μιλάμε με άνεση οφείλεται και σε προηγούμενες κυβερνήσεις» (που μετείχε).
Για το θέμα της ανάγκης της αναθεώρησης του Συντάγματος διευκρίνισε ότι ουδεμία διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει πριν το τέλος του Νοεμβρίου του 2024, ενώ η όποια συζήτηση θα πρέπει να γίνεται επί της ουσίας και σε βάθος και όχι με επιπόλαιο τρόπο.
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη συναίνεση, σε ό,τι αφορά τη σύνδεση του πολιτικού σκηνικού με την ενδεχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος επισημαίνοντας ότι «υπάρχει αυτήν τη στιγμή ένα πραγματικό πρόβλημα και αυτό είναι η έλλειψη της συναίνεσης που απαιτείται για να βρεθούν οι συγκλίσεις, ώστε να υπάρξει πραγματική αναθεώρηση, σε όποιες διατάξεις απαιτούνται». Οι διατάξεις αυτές, όπως ανέφερε, σύμφωνα με την άποψη του είναι ελάχιστες.
Σε ό,τι αφορά στη δικαιοσύνη ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτε που να απαιτεί αναθεώρηση. Αντιθέτως «υπάρχουν πολλά ζητήματα και παραδείγματα που λένε είτε ότι οι κυβερνήσεις δεν τολμούν, είτε ότι δεν εφαρμόζονται τελικά οι τομές που έχουν ήδη γίνει σε νομοθετικό επίπεδο».
Στο σημείο αυτό ανέδειξε και το θέμα των εναλλακτικών μορφών δικαιοσύνης, όπως η διαιτησία και η διαμεσολάβηση. Μάλιστα, όπως είπε, στον τομέα του εμπορίου πολλές υποθέσεις έχουν καταλήξει στην εμπορική διαιτησία.
Μίλησε δε για μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν «θαύματα στη δικαιοσύνη» αρκεί να έχουν ως μοχλό το δικηγορικό σώμα.