Ανήσυχη για το πού θα καταλήξει η διελκυστίνδα Βερολίνου - ΔΝΤ εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, με το βασικό διαπραγματευτή της για το ελληνικό χρέος, υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, να στέλνει σήμερα το μήνυμα μέσω των ξένων ανταποκριτών προς τους δανειστές ότι «αυτό που αναζητούμε είναι μια καλή λύση και όχι μια τέλεια λύση».
Είχε προηγηθεί νωρίτερα σήμερα η προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για το τι θα μπορούσε να συμβεί στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, με τη φράση «λύση να είναι και όποτε έρθει».
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο υπουργός Οικονομικών ψαλίδισε κι άλλο τις προσδοκίες επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη για την καθυστέρηση στο ΔΝΤ. Όπως είπε μιλώντας σε ξένα ΜΜΕ, «όλα εξαρτώνται από το αν θα ενταχθεί το Ταμείο στο πρόγραμμα. Θα έπρεπε να είχε αποφασίσει από τον Μάιο του 2016, τώρα έχουμε Μάιο του 2017», για να συμπληρώσει ωστόσο ότι «η πίεση είναι σε όλες τις πλευρές για να υπάρξει συμφωνία και δεν βλέπει να μην υπάρχει όρεξη να μην επιτευχθεί συμφωνία».
Ο κ. Τσακαλώτος έκανε μια ακόμη επίθεση φιλίας προς τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble. «Νομίζω ότι ο γερμανός υπουργός των οικονομικών όπως και όλοι οι άλλοι υπουργοί θέλουν μια λύση. Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και περισσότερο από όλους ο Wolfgang Schaeuble. Είμαι σίγουρος ότι εργάζεται για μια λύση παρά τα όσα είπε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου», σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν η ΕΚΤ θα μπορέσει να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε να απαντήσει, εκφράζοντας ωστόσο την προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα δράσει ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει το ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να διευκολύνει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να βγει στις αγορές.
«Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Είναι θέμα της ΕΚΤ η οποία είναι ανεξάρτητη. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η δική μας βούληση είναι να βγούμε στις αγορές», είπε ο υπουργός Οικονομικών, για να συμπληρώσει ότι «και χωρίς το QE δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές».
Ερμηνεύοντας το σχεδιασμό που μπορεί να έχει η ευρωζώνη εκτίμησε πως είναι προς το συμφέρον της να βγει η Ελλάδα στις αγορές, διαφορετικά θα τεθεί σε κίνδυνο και το χρέος άλλων κρατών μελών. «Αν είναι ένα κράτος που έχει δανείσει μια χώρα, θέλει αυτή η χώρα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, διαφορετικά βάζει σε κίνδυνο και το δικό της χρέος…», είπε, και ουσιαστικά κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ΕΚΤ να πάρουν τις αποφάσεις τους ανεξάρτητα με το πώς θα κινηθεί το ΔΝΤ. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν τη δική τους στρατηγική και τη δική τους άποψη. Δεν είναι σωστό να κρύβονται πίσω από την όποψη και τις αναλύσεις άλλων θεσμών...», σημείωσε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Ο ίδιος εξέφρασε την αγωνία της ελληνικής πλευράς ότι θα είναι πολύ αργά αν δεν υπάρξει γρήγορα μια αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος, τονίζοντας ότι κανείς δεν ζητά τα μέτρα να εφαρμοστούν το 2017, αλλά χρειάζεται να διευκρινιστούν ώστε να γνωρίζουν οι επενδυτές. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του «η ελληνική πλευρά αισθάνεται ότι έχει κάνει τη δουλειά της. Η μπάλα είναι στο γήπεδο των εταίρων και δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες».
Βασίλης Γεώργας
(φωτογραφία: SOOC)