Προειδοποιήσεις και μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου το σύνολο των στελεχών της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό στο «Κόκκινο». τόνισε με έμφαση ότι οι αγορές αλλά και οι Ευρωπαίοι «δεν θα επιτρέψουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό» μετά τα μνημόνια.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσακαλώτος απάντησε δημοσίως στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν αντιδράσει και ζητούσαν να μην ισχύουν οι περικοπές στις συντάξεις από 1-1-2019 (σ.σ. είχαν υποστηρίξει πως δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στις εκλογικές τους περιφέρειες) ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είναι ώρα για αυτήν την συζήτηση. Ναι κάθε πράγμα στην ώρα του, ως κομμουνιστές είμαστε στοχοπροσηλωμένοι να τελειώσει η αξιολόγηση, το χρέος, το Μνημόνιο»
Και συνέχισε λέγοντας: «να δώσω και ένα δίκιο στο ΔΝΤ, ότι στην αρχή τους έλεγα ότι δεν μπορεί να κόψετε τις συντάξεις γιατί η θεία ή η γιαγιά βοηθάει από τη σύνταξή της το εγγόνι και το ανίψι, και το ΔΝΤ είπε πως πρέπει να φτιάξετε και ένα κοινωνικό κράτος, να είναι η σύνταξη της γιαγιάς και όχι να πληρώνει το ενοίκιο του παιδιού. Η γραμμή μας ήταν να μην κόψουμε τις συντάξεις, αλλά σταδιακά προσπαθήσαμε να κτίσουμε ένα κοινωνικό κράτος, επίδομα παιδιών κλπ, άρα πρέπει να κοιτάξουμε όλη την εικόνα. Βεβαίως έχουν κοπεί και πολύ παραπάνω από ό,τι πρέπει, αλλά δεν μπορούμε να ξοδεύουμε όσο άλλες χώρες πιο πλούσιες από εμάς…»
Τα μηνύματα συνεχίσθηκαν με τον κ. Τσακαλώτο να σημειώνει ότι αφενός η επιτήρηση θα είναι πιο αυξημένη από ότι σε άλλες χώρες αφετέρου πως πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί. «Δεν θα πούμε "τον Οκτώβριο θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό"» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «Οι αγορές ξέρουν ότι η ΕΕ έχει προβλήματα. Μιλάμε για Μεταρρυθμίσεις στο επενδυτικό κλίμα, στην Δικαιοσύνη που καθυστερεί, η γραφειοκρατία μπορεί να μειωθεί, αλλά με τον δικό μας τρόπο και χωρίς εκπλήξεις».
Επίσης, επιβεβαίωσε την απαίτηση της Γερμανίας για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπό όρους υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι με τη γραμμή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς διαφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί διότιι αυτό που ζητάει είναι κόντρα στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup.
Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι πολλά ζητήματα που αφορούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους παραμένουν ανοιχτά, ωστόσο η συζήτηση συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή μέχρι τις 21 Ιουνίου.
Σύμφωνα όσα δήλωσε μέχρι τώρα η γερμανική πλευρά ήθελε ήπια μέτρα για το χρέος, αλλά δεν πίεζε για δύσκολα κοινωνικά μέτρα. Από την άλλη, το ΔΝΤ θέλει σημαντική ελάφρυνση χρέους, αλλά με βαριά μέτρα.
Πράγματι το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει να λάβουμε περισσότερα μέτρα για το χρέος, αλλά μπορεί και να αποχωρήσει, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας πως η Ελλάδα αυτό που θέλει είναι μια «καθαρή λύση» για το χρέος προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Αναφορικά με την πιθανή παράταση του τρέχοντος προγράμματος, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι ούτε η Ελλάδα το ζήτησε ούτε κανείς.
Για το αναπτυξιακό σχέδιο, ο κ. Τσακαλώτος γνωστοποίησε ότι περιλαμβάνει ζητήματα όπως συλλογικές συμβάσεις, κατώτατος μισθός, κοινωνικές δράσεις, στόχους που έχει θέσει και η ελληνική κυβέρνηση.
Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ της κυβέρνησης. «Είμαι κατά των πρόωρων εκλογών... ο μόνος φόβος είναι η ΝΔ να αλλάξει αρχηγό».