Ευ. Τσακαλώτος: Θα προχωρήσουμε με δικό μας μεταμνημονιακό σχέδιο - όχι σε προληπτική γραμμή

Ευ. Τσακαλώτος: Θα προχωρήσουμε με δικό μας μεταμνημονιακό σχέδιο - όχι σε προληπτική γραμμή

Στην κυβερνητική γραμμή που θέλει την Ελλάδα να εξέρχεται από το πρόγραμμα διάσωσης τον ερχόμενο Αύγουστο χωρίς να διασφαλίζει κάποια γραμμή στήριξης από την Ευρώπη, εμμένει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρά τις επισημάνσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους μίας τέτοιας επιλογής από διεθνείς επενδυτικούς οίκους. 

Ο κ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο Reuters, εξέφρασε για ακόμη μια φορά τις προσδοκίες του για μια καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για προληπτική γραμμή στήριξης. 

Αντίθετα, όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα δημιουργεί το δικό της προστατευτικό «μαξιλάρι», το οποίο μαζί με τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια από το πρόγραμμα διάσωσης, θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για πάνω από ένα χρόνο, αν χρειαστεί.

Τους προσεχείς μήνες, συμπλήρωσε ο ίδιος, η Ελλάδα θα προετοιμάσει το δικό της μεταμνημονιακό σχέδιο με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, τις κοινωνικές πολιτικές και την ανάπτυξη.

Παράλληλα, τόνισε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τους ηγέτες της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο της γαλλικής πρότασης για τη σύνδεση του ύψους της αναδιάρθρωσης με τις οικονομικές επιδόσεις. «Πιστεύουμε ότι έχουμε οικοδομήσει αξιοπιστία τα τελευταία τρία χρόνια», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος. 

Με το χρέος να παραμένει στο 178% του ΑΕΠ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την άποψη ότι η Αθήνα δεν μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της χωρίς ελάφρυνση χρέους και χωρίς μία προληπτική γραμμή στήριξης.

Αναλυτές έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες για τη συγκεκριμένη επιλογή, καθώς υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης από τις αγορές προς την ελληνική κυβέρνηση σε ότι αφορά την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Παράλληλα, εκκρεμεί και το θέμα των τραπεζών, καθώς χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αποσύρει το waiver, την κατ'' εξαίρεση, δηλαδή, αποδοχή των ελληνικών τίτλων στις πράξεις αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να μεταπηδήσουν εκ νέου στον ακριβό ELA για χρηματοδότηση, ακυρώνοντας στην ουσία τις προσπάθειες μείωσης της έκθεσης στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της ΤτΕ. 

Σε ότι αφορά την εποπτεία στη μεταμνημονιακή εποχή, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι σε εποπτεία βρίσκονται και οι υπόλοιπες χώρες που πέρασαν και βγήκαν από μνημόνια. Ωστόσο, το πρόγραμμα που θα καταρτίσει και θα υλοποιήσει η Ελλάδα θα είναι τέτοιο που θα αποδείξει στους πιστωτές και στις αγορές ότι η Ελλάδα έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών πολιτικών και όχι οι Βρυξέλλες. 

«Σκεφτόμαστε, μέχρι το Πάσχα, να ετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο, να δείξουμε τόσο στους πιστωτές όσο και στις αγορές ότι πρόκειται για δικό μας πρόγραμμα, έχουμε την ιδιοκτησία του, δεν μας έχει επιβληθεί και δεν αποτελεί προϊόν συμβιβασμών», σημείωσε. 

Φωτογραφία Intime News