Δύσκολη εκτιμά πως είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας-πακέτο στο Eurogroup της Δευτέρας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τοποθετώντας το χρονικό πλαίσιο συμφωνίας μετά το Eurogroup και πριν το τέλος του έτους.
Όπως μεταδίδει το protothema.gr, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο, έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών και των ελληνικών Αρχών και οι διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες γίνονται σε «κλίμα καλής συνεργασίας», όμως παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, κυρίως στο θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων.
«Αγκάθι τα εργασιακά»
Ο αξιωματούχος εκτιμά πως δεν μπορούν πλέον να κλείσουν στο τεχνικό επίπεδο οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές και συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει «ανώτερη πρωτοβουλία», εννοώντας πολιτικός διάλογος.
Το «καλύτερο σενάριο» για τον αξιωματούχο θα ήταν μια «τεράστια πρόοδος στο τεχνικό επίπεδο» ως το Eurogroup και συμφωνία μεταξύ ελληνικών Αρχών, Ευρωπαϊκών Θεσμών και ΔΝΤ πριν τα Χριστούγεννα.
Ο ρόλος του ΔΝΤ παραμένει ένας γρίφος καθώς έχει γίνει πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές του με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, παραμένουν όμως διαφορές σε τεχνικά ζητήματα και θα πρέπει να παρουσιαστούν πρώτα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα τους.
Ειδικότερα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για το ελληνικό χρέος έως το 2018. Ο ίδιος εξήγησε ότι κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν νωρίτερα, πχ στις αρχές του 2017, και άλλα αργότερα και αυτό θα είναι, επίσης, ένα θέμα που θα απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, ο ίδιος παράγοντας της Ευρωζώνης τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθούν τώρα, αφού αυτά θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος.
Επιπλέον, ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πρέπει να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) και των ελληνικών Αρχών. Επίσης, υπενθύμισε ότι για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) χρειάζεται το staff level agreement, γιατί μόνο τότε θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων.
Ερωτηθείς για τη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών ως προς το μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε «θα δούμε», καθώς όλοι εμπλέκονται σε αυτήν τη συζήτηση και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup εντός του Δεκεμβρίου, παρατήρησε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ευέλικτο, αλλά δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο.
Τέλος, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θα παραβρεθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ