Λίγες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος λίγες πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης κορυφής μεταξύ των ηγετών της ΕΕ εκτίμησε πως οι συζητήσεις ίσως να τελεσφορήσουν μέχρι το καλοκαίρι, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να απαιτηθεί ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι υφιστάμενες διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης κρατούν τις προσδοκίες σε χαμηλά επίπεδα για την αυριανή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, κατά την οποία οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στη χρήση του κοινού τους προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-27 με στόχο να βοηθήσουν της τόνωση της ανάπτυξης, ενώ παράλληλα αναμένεται η έγκριση μέτρων άμεσης βοήθειας ύψους 500 δισ. ευρώ, τα οποία και θα τεθούν σε ισχύ από τον προσεχή Ιούνιο.
«Ελπίζω να σημειώσουμε πρόοδο τον Ιούνιο, τον Ιούλιο», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, που συμμετέχει στην προετοιμασία της συνόδου κορυφής, τονίζοντας ωστόσο ότι μια τελική συμφωνία μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο.
Υπενθυμίζεται πως χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία έχουν απορρίψει τα αιτήματα από τις χώρες του Νότου που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ώστε να εκδοθούν κοινά «κορονο-ομόλογα» για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, με την Κομισιόν να προτείνει έναν συμβιβασμό που προβλέπει ότι θα διοχετευθεί έως 1,5 τρισ. ευρώ στην οικονομία μέσω άντλησης κεφαλαίων με ενέχυρο τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ωστόσο, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι συνεχίζει να υπάρχει «πραγματική απροθυμία» μεταξύ πολλών κρατών-μελών για να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν.
Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κάθε άλλο παρά κοντά είναι σε μια συμφωνία για το μέγεθος που θα πρέπει να έχει το όποιο ταμείο ανάκαμψης, για το εάν θα πρέπει να παρέχει επιδοτήσεις ή εξοφλητέα δάνεια, εάν θα μπορεί να εκδοθεί χρέος καθώς και το ύψος και το είδος αυτού, και ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις των χωρών.
«Για κάποια κράτη-μέλη είναι σημαντικό να έχουμε επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις, ενώ για άλλους μπορεί να είναι μόνο δάνεια. Υπάρχει μεγάλη διαφορά και χρειάζεται να βρούμε τη σωστή ισορροπία», δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Είναι ευαίσθητο, είναι μια δύσκολη πολιτικά συζήτηση».
«Υπάρχει αυτή η παρανόηση ότι ο Νότος θέλει να χρησιμοποιήσει την κρίση της COVID για να φορτώσει τα παλαιά του χρέη στις πλάτες του Βορρά», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Ο Βορράς φοβάται ότι η αμοιβαιοποίηση χρέους θα μολύνει τη χρηματοπιστωτική και οικονομική του κατάσταση στο μέλλον μέσω των αποφάσεων που λαμβάνονται από τον Νότο».