Πρόταση για ξεχωριστό όριο χρέους σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, θα παρουσιάσει εντός του 2022 ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο Επίτροπος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Δεν μπορούμε να πακετάρουμε όλες τις χώρες μαζί. Οι διαφορές στο ύψος του (τρέχον) χρέους είναι πολύ μεγάλες για κάτι τέτοιο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως αναφέρει το Reuters η κρατική στήριξη και τα επενδυτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του COVID-19 έχουν εκτοξεύσει τα επίπεδα χρέους πολλών κρατών της ΕΕ στα ύψη πέρα από το τρέχον όριο του 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Συμφώνου Σταθερότητας.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι η μεταρρύθμισή που προτείνει θα θέσει μεμονωμένους στόχους για κάθε χώρα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει επίσης να δoθούν πιο αποτελεσματικά εργαλεία στην Κομισιόν για την επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων.
Παράλληλα, απόρριψε την πρόταση του επικεφαλής του Ταμείου Διάσωσης της ευρωζώνης Κλάους Ρέγκλινγκ, για αύξηση του ορίου χρέους στο 100% του ΑΕΠ για όλα τα κράτη. «Αυτό απλώς δεν ανταποκρίνεται στην ιδέα μου για μια διαφοροποιημένη αντιμετώπιση για τα κράτη», τόνισε στη FAZ.
Υπενθυμίζεται ότι παραμονή Χριστουγέννων, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, με κοινή τους επιστολή σχετικά με τη μεταρρύθμιση των κανόνων που διέπουν τη δημοσιονομική πολιτική των κρατών μελών σημειώνουν ότι αυτοί οι δημοσιονομικοί κανόνες «κατέπνιξαν την ανάπτυξη μέσω μη πρακτικών προσαρμογών του προϋπολογισμού» και τόνισαν ότι οι προκλήσεις των επόμενων ετών στην ΕΕ, απαιτούν νέους στόχους και νέα εργαλεία.
«Όπως δεν επιτρέψαμε στους κανόνες να εμποδίσουν την απάντησή μας στην πανδημία, έτσι δεν πρέπει να μας εμποδίσουν να κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις τώρα», ανέφεραν.