Fitch: Οι χώρες του Νότου γίνονται η ατμομηχανή της Ευρώπης

Fitch: Οι χώρες του Νότου γίνονται η ατμομηχανή της Ευρώπης

Στην εκτίμηση ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα αποτελέσουν την «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας τα επόμενα χρόνια καθώς θα ωφεληθούν από την τεράστια επενδυτική ώθηση που θα δώσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, προχωρά σε νέα της έκθεση η Fitch. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης θεωρεί πολύ πιθανό ο τουρισμός να επιστρέψει το καλοκαίρι του 2022 στο επίπεδο του 2019 και προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 4,1% φέτος.

Η Fitch δηλώνει πολύ αισιόδοξη για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι αναμένει το ΑΕΠ να επιβραδύνει στο α’ τρίμηνο του 2022 καθώς η ήπειρος προσπαθεί να διαχειριστεί στην αύξηση των κρουσμάτων λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον. Ο οίκος κάνει λόγο για μερική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας τον Φεβρουάριο από τη στιγμή που πολλές χώρες αρχίζουν να άρουν τους περιορισμούς. Προειδοποιεί επίσης, ότι η συνεχιζόμενη αύξηση του ενεργειακού κόστους μπορεί να εμποδίσει την ανάκαμψη, με  την ένταση Ρωσίας-Ουκρανίας να εκτιμάται ότι θα συντηρήσει τις υψηλές τιμές στην ενέργεια για πολλούς μήνες ακόμη.

«Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η ισχυρή ζήτηση στις νότιες οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα αποτελέσει τη βασική ατμομηχανή της οικονομίας της Ευρωζώνης», τονίζει. Το Ταμείο Ανάκαμψης Next Generation EU, των 750 δις. ευρώ θα δώσει μεγάλη ώθηση στις επενδύσεις, ενώ η καταναλωτική δαπάνη θα ωφεληθεί από την υποχώρηση της πανδημίας η οποία επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις οικονομίες που στηρίζονται πολύ στις υπηρεσίες, όπως η ελληνική.

Και μπορεί στην ανάλυσή της η Fitch να περιλαμβάνει μόνο τις μεγάλες οικονομίες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία), όμως τα συμπεράσματά της αφορούν εμμέσως πλην σαφώς και την Ελλάδα. Για παράδειγμα, ο οίκος εκτιμά ότι οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό θα αποτελέσουν την αναπτυξιακή έκπληξη του 2022, καθώς θεωρεί πολύ πιθανό ο κλάδος να επιστρέψει φέτος στο επίπεδο του 2019. Γίνεται αντιληπτό, ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είχε πολύ θετική επίπτωση στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς μαζί με την ισπανική είναι οι δύο οικονομίες της Ευρωζώνης που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό.

«Εκτιμούμε ότι η βελτίωση των προοπτικών του τουρισμού, καθώς θα αποσύρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, θα λειτουργήσει ως βασικός παράγοντας ώθησης για τις εξαγωγές. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει σημαντικά αυξημένη ζήτηση για ταξίδια μετά από δύο χρόνια πολύ χαμηλής δραστηριότητας. Οι προοπτικές του κλάδου ενισχύονται περαιτέρω από την ήπια υποχώρηση του ευρώ και από το γεγονός ότι οι περιορισμοί αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ για περισσότερο στην Ασία, με αποτέλεσμα να ωφελούνται οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας», σημειώνει η Fitch.

Για τον ιδιωτικό τομέα, εκτιμάται ότι η άνθηση της αγοράς ακινήτων ωφελεί τις επενδύσεις σε οικιστικά ακίνητα, αν και η στροφή της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ αναμένεται να επηρεάσει τις ανεγέρσεις σπιτιών. Παρ’ όλα αυτά, η Fitch προβλέπει ότι οι πραγματικές αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα παραμείνουν σε αρνητικό επίπεδο για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Όσον αφορά στους κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή οικονομία, η Fitch τονίζει ότι αυτοί σχετίζονται με την πιθανή συνέχιση των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου επίπτωση του πληθωρισμού στην καταναλωτική δαπάνη.