Με τον χρόνο να μέτρα αντίστροφα δεδομένου ότι η διορία που έχει η κυβέρνηση της Αργεντινής για φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της εκπνέει στις 22 Μαϊου, πολλοί φοβούνται ότι αν η χώρα χρεοκοπήσει η κατάσταση θα είναι χειρότερη από το 2001.
Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Μάρτιν Γκούζμαν, υπαινίχθηκε ότι οι συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές είναι πιθανό να συνεχιστούν πέρα από την επικείμενη προθεσμία.
"Είμαστε της άποψης ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα παράτασης της προθεσμίας, ώστε να μπορέσουμε τελικά να κάνουμε τις απαραίτητες τροποποιήσεις και να επιτύχουμε μια βιώσιμη συμφωνία με τους πιστωτές μας", δήλωσε ο Γκουζμαν.
Η Αργεντινή είχε αρχικά προσεγγίσει διεθνείς πιστωτές που κατέχουν ομόλογα αξίας περίπου 65 δισ. δολαρίων με μια προσφορά που περιλάμβανε τριετή περίοδο χάριτος και σημαντική μείωση των πληρωμών τόκων. Ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων ήταν ανοιχτοί στην προσφορά, αποδεχόμενοι ότι θα έπρεπε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να πληρώσει, αλλά πολλοί απέρριψαν τη συμφωνία.
Η οικονομία της χώρας, η οποία αντιμετώπιζε ήδη μια διετή ύφεση, υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και αυξανόμενα επίπεδα φτώχειας, πλήττεται σοβαρά από την πανδημία του κορονοϊού.
Ωστόσο ειδικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι αν η Αργεντινή χρεοκοπήσει για ένατη φορά τα τελευταία χρόνια η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη από την πιο χαρακτηριστική περίπτωση, του 2001.
"Αν νομίζετε ότι το 2001 ήταν εφιάλτης περιμένετε να δείτε τι θα γίνει αν χρεοκοπήσει η χώρα το 2020" τόνισε ο Φερνάντο Μπουσκάλια της συμβουλευτικής Alberdi Partners.
Αρκετοί οικονομολόγοι φοβούνται ότι μια χρεοκοπία θα εκτινάξει την ισοτιμία του τοπικού νομίσματος με το δολάριο, την ώρα που τα ταμειακα αποθέματα της χώρας είναι λιγότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορέσει να στηρίξει το πέσο.
Από την πλευρά του, ο κεντροαριστερός περονιστής πρόεδρος Άλμπερτο Φερναντεζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο América TV είπε "Τα πράγματα δεν είναι ίδια με το 2001, αλλά ναι, έτσι μοιάζει".
Εκείνη τη χρονιά, η χώρα της Λατινικής Αμερικής είχε βυθιστεί στη σοβαρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της: κηρύσσοντας πτώχευση. "Τότε είχαμε ποσοστό φτώχειας 57%, σήμερα 41%. Είχαμε ένα χρέος και κηρύξαμε πτώχευση, σήμερα είναι ουσιαστικά στάση πληρωμών", ανέφερε ο πρόεδρος Φερνάντες.
Από το 2001, έχει μείνει στις μνήμες των Αργεντινών κυρίως αλλά και πολλών ανθρώπων στο πλανήτη, η εικόνα του ελικοπτέρου με το οποίο εγκατέλειψε τη χώρα ο τότε πρόεδρός της, Φερνάντο δε λα Ρούα. Η χώρα χρεοκόπησε και βυθίστηκε στο χάος με ανθρώπους να σπάνε τράπεζες, να λεηλατούν σούπερ μάρκετ και να βάζουν φωτιές από άκρη σε άκρη.
Περισσότεροι από είκοσι εκατομμύρια Αργεντίνοι κάπου ο μισός πληθυσμός της χώρας, πέρασαν μέσα σε πολύ μικρό διάστημα από τη σχετική ευμάρεια στην απόλυτη ανέχεια.