Folli Follie: Στον εισαγγελέα εφετών προσφεύγει η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Folli Follie: Στον εισαγγελέα εφετών προσφεύγει η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Στην αντεπίθεση περνά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σ' ό,τι αφορά την υπόθεση της Folli Follie σε μια προσπάθεια να αλλάξει και την εικόνα που έχει βγάλει προς τα έξω έως τώρα η εποπτική αρχή, καθώς σύμφωνα με την αγορά δεν επέδειξε εξ αρχής τα αντανακλαστικά και την αποφασιστικότητα που απαιτούσαν οι περιστάσεις.

Την Τετάρτη, το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της διοίκησης του ομίλου Folli Follie, κάνοντας μάλιστα έγκληση μηνυτήριας αναφοράς στον εισαγγελέα εφετών Αθηνών.

Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη καθώς αφενός μαρτυρά ότι η Ε.Κ. δεν κατάφερε να «ξεδιαλύνει» την κατάσταση ούτε να έρθει σε συνεννόηση με τη Folli Follie, ενώ από την άλλη, βάζει στο «παιχνίδι» τη δικαιοσύνη, δείχνοντας πως πλέον είναι πεπεισμένη ότι έχουν διαπραχθεί αδικήματα.

Σημειώνεται ότι η έγκληση στον εισαγγελέα είναι ένα βήμα πιο πέρα από την απλή παραπομπή του θέματος στον οικονομικό εισαγγελέα, καθώς μαρτυρά ότι πλέον η εποπτική αρχή κρίνει εξ αρχής ότι η διοίκηση του FF Group έχει διαπράξει αδικήματα, παρεμποδίζοντας την όλη διαδικασία.

Παράλληλα, αυτή η εξέλιξη πιστοποιεί πως η διοίκηση της Folli Follie – τουλάχιστον έως τώρα – δεν έχει παράσχει ότι της έχει ζητηθεί και πάντως δεν έχει φέρει τα αποδεικτικά των λογαριασμών αναφορικά με τα ταμιακά διαθέσιμα που αποτελούν ένα από τα σημεία κατηγοριών του fund QCM.

Άλλωστε, ως γνωστόν, οι αποδείξεις και τα πρακτικά για τους λογαριασμούς είναι μια διαδικασία εξαιρετικά εύκολη για όλο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που πλέον «επικοινωνεί» με ταχύτατες διαδικασίες.

Μεγάλο παρασκήνιο υπάρχει για το αν τελικώς διαθέτει η Folli Follie τα ταμιακά διαθέσιμα που αναγράφονταν στις λογιστικές καταστάσεις του 2017 και έφταναν τα 446 εκατ. ευρώ, καθώς στην αγορά διακινούνται ήδη φήμες πως τέτοιο νούμερο δεν υπάρχει στην πραγματικότητα και τα ταμιακά διαθέσιμα είναι πολύ λιγότερα.

Ο εισαγγελέας εφετών θα εξετάσει την έγκληση της εποπτικής αρχής και κατόπιν θα αποφασίσει αν θα αναθέσει την υπόθεση σε ανακριτή.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο κλοιός γύρω από τη Folli Folli σφίγγει, καθώς η διοίκηση του ομίλου σε καμιά περίπτωση δεν έχει απαντήσει – ούτε στο ελάχιστο – στις καταγγελίες του αμερικανικού fund, ενώ εντύπωση έχει κάνει στην αγορά και το γεγονός ότι άργησε και η ίδια η εταιρεία (ανεξάρτητα από την Ε.Κ.) να ζητήσει αναστολή διαπραγμάτευσης.

Θυμίζουμε ότι η απόφαση αναστολής ήρθε μόλις την περασμένη Παρασκευή 25 Μαΐου, ύστερα από 21 ημέρες από το επίμαχο report του QCM στις 4 Μαΐου. Μάλιστα, η «κόντρα» της Ε.Κ. με τη διοίκηση της Folli Follie φάνηκε με τις ανακοινώσεις που έβγαλαν οι δύο πλευράς.

Η Folli Follie τόνισε ότι ζήτησε την αναστολή κατηγορώντας την αγορά για «συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων η οποία έχει δημιουργήσει αδικαιολόγητα ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την εταιρεία μας».

Αντιθέτως, η εποπτική αρχή, σε μεταγενέστερη – από αυτή του FF Group - ανακοίνωσή της, έκανε λόγω ευθαρσώς για αδυναμία παροχής οικονομικών στοιχείων από την πλευρά της εταιρείας, που έφεραν και την απόφαση διακοπής διαπραγμάτευσης.