Του Γιώργου Δασκαλόπουλου
Σε μία συγκρουσιακή Γενική Συνέλευση από την οποία θα κριθούν πολλά για το μέλλον της πολύπαθης εταιρείας, οδηγείται η Folli Follie Group. Οι εκατέρωθεν πιέσεις των τελευταίων ημερών, μεταξύ των δύο «μπλοκ εξουσίας» (δηλαδή της διοίκησης και των ομολογιούχων – πιστωτών) δεν απέδωσαν, προσώρας τουλάχιστον, κάποια συμβιβαστική επιλογή και τα στρατόπεδα σπεύδουν πλέον στην …αρένα των μετόχων, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Ακόμη και τα πλέον δυσάρεστα. Και ίσως αυτό που εξακολουθεί να προκαλεί την πλέον αλγεινή εντύπωση, πέραν του οικονομικού δράματος, να είναι η ηχηρή… σιωπή των βασικών μετόχων.
Με λίγες ώρες να απομένουν μέχρι την αυριανή Γενική Συνέλευση (που αφορά τις χρήσεις του 2017 και 2018) οι δύο πλευρές εμφανίζονταν να μην έχουν αλλάξει στάση. Η διοίκηση, εμμένει στην πρόταση αναδιάρθρωσης που υπέβαλε στα μέσα Ιουλίου με την οποία εν πολλοίς καλεί τους πιστωτές της να συμφωνήσουν, προκειμένου εκείνη να υποβάλει το αίτημα εξυγίανσης, μέσω υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 106 β του Πτωχευτικού Κώδικα στα τέλη του μήνα. Προ ημερών, δε, έδωσε στην «προσφορά» της, διαστάσεις τελεσιγράφου επισημαίνοντας, με επίσημη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του FFG, ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας, η εταιρεία θα οδηγηθεί –σύντομα μάλιστα- σε άτακτη πτώχευση.
Συνοπτικά, η εταιρεία προσφέρει στους πιστωτές της ακίνητα (που η ίδια αποτιμά σε 90 εκατ. ευρώ) και ένα μη εξασφαλισμένο ομολογιακό δάνειο (20 εκατ. ευρώ), προκειμένου να δεχτούν τις επιλογές της για την επόμενη ημέρα. Χονδρικά, με μια συνολική εν δυνάμει αποζημίωση της τάξης των 110 εκατ. Ευρώ (από τα ακίνητα και το ομόλογο) οι ομολογιούχοι θα πρέπει να παραιτηθούν των σημερινών τους απαιτήσεων (437,6 εκατ. Ευρώ) προκειμένου να συναινέσουν στο σχέδιο διάσωσης. Κατά τα “λογιστικά” της διοίκησης, τα συνολικά ανακτήσιμα κεφάλαια για τους πιστωτές -εάν συμφωνήσουν- θα είναι κατά προσέγγιση 28 σεντς ανά 1 ευρώ. Κατά την ίδια λογική σε περίπτωση άτακτης χρεωκοπίας, οι πιστωτές θα έχουν λαμβάνειν λιγότερα από 10 σεντς ανα ευρώ.
Οι ομολογιούχοι, που σε όλο το διάστημα των τελευταίων εβδομάδων κατέκλυσαν την εταιρία με διευκρινιστικές ερωτήσεις, εμφανίζονται να μην συναινούν με την πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις τηλεδιασκέψεις που έχουν προηγηθεί, και μεταξύ άλλων, η πλευρά τους:
• Έχει καταγράψει σοβαρές διαφωνίες ως προς το πραγματικό ύψος της αξίας των ακινήτων που προσφέρονται ως εγγύηση υπό την έννοια ότι ορισμένα εξ αυτών έχουν “βάρη” ή -προσωρινές έστω- δεσμεύσεις.
• Έχει ζητήσει να παρασχεθούν ως εγγύηση οι μετοχές που κατέχει η Folli Follie στη Dufry, έστω κι αν αυτές παραμένουν επί του παρόντος δεσμευμένες, ή ακόμα και τα έσοδα από την πιθανή πώληση της Links of London.
• Έχει ζητήσει αντίστοιχα και μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που θα τρέξει τις δραστηριότητες της Folli την επόμενη ημέρα, τη λεγόμενη OpsCo, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας, βάσει της πρότασης θα διατηρήσουν οι βασικοί μέτοχοι.
Τα αιτήματα αυτά δεν φαίνεται να γίνονται δεκτά από τη διοίκηση, προκαλώντας βέβαια την οργή των ομολογιούχων, ιδιαίτερα καθώς η τελευταία επικαλέσθηκε ότι αυτό γίνεται για την …προστασία τους. Οργή η οποία φαίνεται να ενισχύθηκε μετά το τελεσίγραφο περί άτακτης χρεωκοπίας σε περίπτωση μη συμφωνίας τους.
Το πρόβλημα για τους ομολογιούχους παραμένει ότι δεν έχει σταθεί δυνατόν να έχουν μια ενιαία «έκφραση» των συμφερόντων τους, και εκ των πραγμάτων τοποθετούνται σε ομάδες. Από την άλλη πλευρά, οι βασικοί μέτοχοι, εμφανίζονται να ελέγχουν το 40% της γενικής συνέλευσης, ποσοστό, ιδιαίτερα κρίσιμο στις αυριανές διαδικασίες, όπου εκτός του σχεδίου διάσωσης «παίζεται» και άλλο ένα εξίσου κρίσιμο στοίχημα: η απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. για τις χρήσεις 2017 και 2018. Θέματα που παραδοσιακά «απασχολούν» τις γενικές συνελεύσεις, αλλά για την περίσταση έχει καθοριστική σημασία.
Για να θεωρηθεί ότι υπάρχει deal στο σχέδιο της διοίκησης, αυτό θα πρέπει να έχει την έγκριση του 60% των συνολικών πιστωτών (και του 40% των θεωρούμενων ως εξασφαλισμένων) ώστε αυτοί στη συνέχεια να υπογράψουν τα σχετικά έγγραφα για να υποβληθούν στη διαδικασία του Άρθρου 106 β'' στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Τα τελευταία 24ωρα, ορισμένες από τις ομάδες των πιστωτών διαμηνύουν ότι πέραν της διαφωνίας τους με το σχέδιο διάσωσης, το οποίο και δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν, προτίθενται σε περίπτωση άτακτης χρεωκοπίας να στραφούν νομικά κατά των βασικών μετόχων και της διοίκησης. Και ως προς αυτό θεωρούν ότι η τυπική απαλλαγή μιας γενικής συνέλευσης, δεν θα τους καλύψει.
Με αυτά τα δεδομένα η Folli Follie οδηγείται σε μια γενική συνέλευση αντιπαραθέσεων, στην οποία ακόμη δεν έχει «απαντηθεί» το κυριότερο: Δηλαδή εάν και με ποιο τρόπο ο άλλοτε λαμπερός όμιλος του retail έχει, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, μια «επόμενη ημέρα». Το σχέδιο διάσωσης, έχει τη λογική της μετάβασης στον πτωχευτικό κώδικα. Οι ομολογιούχοι προσπαθούν να διασφαλίσουν το περισσότερο δυνατό για την ανάκτηση της επένδυσης τους. Η ίδια η εταιρεία, όμως αποστερούμενη των assets της, στο τέλος του χρόνο, δε θα είναι παρά μία …σκιά του εαυτού της.