Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δυσκολευτεί να έχει αποθέματα φυσικού αερίου το καλοκαίρι του 2023, προειδοποίησε την Τετάρτη η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, καθώς ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση του εφοδιασμού των ΑΠΕ, αλλά σταμάτησε να υποστηρίζει την – αμφιλεγόμενη – επιβολή πλαφόν στο αέριο.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε σχέδια για επιτάχυνση της χορήγησης αδειών για έργα ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι η ΕΕ θα έχει προσθέσει 50 γιγαβάτ ανανεώσιμης ενέργειας φέτος και μπορεί να κάνει περισσότερα το 2023.
Τόνισε δε πως η ΕΕ έχει ήδη αυξήσει τις εισαγωγές LNG και έχει μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η ΕΕ εξακολουθεί να κινδυνεύει να πέσει κατά 30 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) -- περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου της ΕΕ -- λιγότερο από το αέριο που χρειάζεται το επόμενο καλοκαίρι για να έχει αποθέματα για του χρόνου τον χειμώνα.
Η Φον ντερ Λάιεν μίλησε επίσης για τις αποφάσεις που ελήφθησαν να επιτραπεί περισσότερη κρατική βοήθεια στις εταιρείες που δυσκολεύονται με την ενεργειακή κρίση, αλλά και για το έργο REpowerEU για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της μετάβασης της ΕΕ από την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Ωστόσο, δεν ανέφερε την πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, αλλά δεν υποστηρίζεται από τη Γερμανία, την Ολλανδία αλλά και την ίδια την Κομισιόν.
«Η πίεση των χωρών που το θέλουν είναι μεγάλη και θα την αυξήσουμε», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Οικονομικών Ζμπίνεκ Στάνιουρα στην Πράγα την Τετάρτη.
«Η Γερμανία είναι πιο αντίθετη... Πολλοί στην Ευρώπη διαπραγματεύονται υπομονετικά μαζί τους και προσπαθούν να αλλάξουν τη γνώμη τους» πρόσθεσε.
Η Κομισιόν έχει προτείνει μέχρι στιγμής έναν «διορθωτικό μηχανισμό» της αγοράς, για τον οποίο ένας διπλωμάτης της ΕΕ είπε στο Reuters ότι θα περιορίσει μόνο τις αυξήσεις των τιμών αντί να τις αποτρέψει.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν το ρεκόρ των 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) τον περασμένο Αύγουστο, σε σύγκριση με 15-20 ευρώ/MWh πριν από την πανδημία.
Οι τιμές έχουν πέσει από εκείνη την κορύφωση, καθώς ο ασυνήθιστα ήπιος καιρός περιορίζει τη ζήτηση, βοηθώντας την Ευρώπη να αυξήσει τα τρέχοντα επίπεδα αποθήκευσης αερίου σε περίπου 95%.