Γ. Δημητρίου: Η λύση είναι στο χέρι μας

Γ. Δημητρίου: Η λύση είναι στο χέρι μας

Ανοίγοντας τις εργασίες της 14ης συνεχόμενης εκδήλωσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Εμπορικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρικών Συσκευών, εκπροσώπου του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Παραγωγών, ο πρόεδρος του Σ.Β.Ε.Η.Σ., Γιώργος Δημητρίου, αφού περιέγραψε τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που βίωσε η ελληνική οικονομία το παρελθόν έτος, τόνισε ότι η λύση «είναι στο χέρι μας» και η μόνη μέθοδος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι η προσαρμοστικότητα.

Η ομιλία του Γιώργου Δημητρίου αναλυτικά:  

 

«Κυρίες και κύριοι,

 

σας καλωσορίζω στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Εμπορικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρικών Συσκευών, εκπροσώπου του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Παραγωγών (CECED).

Η φετινή εκδήλωση είναι η 14η συνεχόμενη εκδήλωση του Συνδέσμου.

Έχω το προνόμιο να είμαι πρόεδρος του ΣΒΕΗΣ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Κανείς από τους προκατόχους μου, δεν είχε πίσω του μια χρονιά σαν το 2015, και κανείς δεν είχε μπροστά του μια χρονιά σαν το 2016.

To 2015 είναι η απόδειξη ότι ο χρόνος είναι σχετικό μέγεθος. Αλλιώς αντιλαμβάνεται την πάροδο του χρόνου ένα παιδί κι αλλιώς ένας ηλικιωμένος, αλλιώς κάποιος που βρίσκεται στη γη κι αλλιώς κάποιος που ταξιδεύει στο διάστημα. Στο χρόνο που πέρασε συμπυκνώθηκαν πολιτικά και οικονομικά γεγονότα δεκαετίας τουλάχιστον.

Μέσα σε 365 ημέρες ζήσαμε τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, η πρώτη έφερε την αριστερά για πρώτη φορά στη διακυβέρνηση της χώρας, η δεύτερη, το δημοψήφισμα έφερε τον έλεγχο στην κίνηση των κεφαλαίων και το τρίτο Μνημόνιο και η Τρίτη έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία  στην νέα αριστερή κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της που κατά πως φαίνεται δεν έχει και τόσο συνταρακτικές διαφορές από αυτή των προηγουμένων μνημονιακών κυβερνήσεων.

Στην πραγματικότητα η χώρα έφθασε στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη το καλοκαίρι του 2015.

Η ιστορική συμφωνία με τους εταίρους μας τον Ιούλιο του 2015 και εν συνεχεία η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου φαίνεται ότι εξασφαλίζουν όχι μόνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ αλλά και την αναγκαία πολιτική συναίνεση που απαιτούν οι εντελώς έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε και δεν αναφέρομαι ασφαλώς μόνο στην οικονομική κατάσταση της χώρας.

 

Το 2015 υπήρξε έτος καθοριστικό για την κατάρρευση των μύθων γύρω από τα αίτια της κρίσης που εμφανίστηκε το 2009. Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η κριση απετέλεσε λογική συνέπεια ενός αλόγιστου δανεισμού τριών δεκαετιών προκειμένου να μπορούμε να ξοδεύουμε περισσότερο απ΄όσα παράγουμε, ως χώρα, ως τράπεζες, ως επιχειρήσεις, ως καταναλωτές. Και δε διστάζω να ομολογήσω ότι ο κλάδος μας ωφελήθηκε τα μάλα από την πλασματική αυτή ευημερία. Ωστόστο μικρό νόημα έχει να αναζητήσουμε σήμερα τα μερίδια ευθύνης του καθενός.

 Η κρίση προηγήθηκε των Μνημονίων, τα Μνημόνια δεν έφεραν την κρίση αλλά είναι απολύτως βέβαιο, ότι ενώ βοήθησαν στη βελτίωση των δημοσιονομικών μας μεγεθών δεν έδωσαν και τη λύση. Η λύση θα προέλθει από εμάς τους ίδιους και δεν έχει προέλθει γιατί ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι εμείς είμαστε η λύση του προβλήματος.

Ποιος θα φανταζόταν όταν επιβάλλονταν τα capital controls και όλος ο κόσμος ήταν διπλοκουμπωμένος και επιφυλακτικός, ότι ένας κλάδος της αγοράς που στηρίζεται στην κατανάλωση θα παρουσίαζε αύξηση πωλήσεων 7,1% σε ετήσια βάση. Τα προβλήματα που δημιούργησαν τα capital controls στον κλάδο της χονδρικής ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ήταν μεγάλα και η δραστηριότητα μας ασκείτο κάτω από πρωτοφανείς και εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Παρόλα αυτά διατηρήσαμε την ψυχραιμία μας και σε συνεργασία με το λιανεμπόριο επιδείξαμε τόλμη, ευρηματικότητα και ευελιξία καταλήγοντας σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Τι άραγε μπορεί κάποιος να προβλέψει για το 2016; Οι περισσότεροι αναλυτές της αγοράς προβλέπουν ύφεση και επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών. Άλλοι πάλι πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα. Κι είναι αλήθεια ότι σήμερα το Φεβρουάριο του 2016 με ανοιχτά τα μέτωπα του ασφαλιστικού, του φορολογικού, του μεταναστευτικού, της αξιολόγησης αλλά και των σοβαρών διεθνών ανακατατάξεων που παρατηρούνται το άμεσο μέλλον φαντάζει δυσοίωνο. Παρόλα αυτά έχοντας κατά νου τα όσα ήδη έχουν διαδραματιστεί στον κλάδο μας όλα τα προηγούμενα χρόνια και όσα καταφέραμε μέχρι σήμερα υπό αντίξοες συνθήκες, έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε ότι και το 2016 θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Επαναλαμβάνω όμως η λύση είναι στο χέρι μας.

Όπως έλεγε ο Δαρβίνος «Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που είναι περισσότερο ευπροσάρμοστα στις αλλαγές». Το όπλο μας στις δυσκολίες που έρχονται και στα νέα δεδομένα που ενδέχεται να διαμορφωθούν στην αγορά πρέπει να είναι, όπως και το προηγούμενο διάστημα η προσαρμοστικότητα.

Για να ξεπεράσουμε την εποχή της αμφιβολίας δεν πρέπει να περιμένουμε κάποια κυβερνητική πρωτοβουλία ή νομοθετικές ρυθμίσεις. Η Αγγλική οικονομία στη δεκαετία του '80 δεν ανέκαμψε από τις μεγάλες βιομηχανίες, ανέκαμψε από τους «δυναμικούς μπακάληδες», όπως τους χαρακτήριζε ο Ζακ Σιράκ. Δεν θα είναι μόνο η ζήτηση των καταναλωτών ή οι ιδιαιτερότητες του δικού μας προϊόντος που θα στηρίξουν την αγορά μας αλλά και η εμπορική επιλογή των επιχειρηματιών να προσαρμοστούμε στις αλλαγές που συμβαίνουν και η επιθυμία μας να διατηρήσουμε τις οικονομικές μας δραστηριότητες και να δημιουργήσουμε καινούργιες. Αν μελετήσει κανείς τη διεθνή εμπειρία θα διαπιστώσει ότι ανάπτυξη υπήρξε σε όσα κράτη οι επιχειρηματίες μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι ξαναπήραν την πρωτοβουλία, ακόμα κι εκεί όπου φαινόταν ότι είχε χαθεί κάθε ελπίδα. Η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης είναι η επιχείρηση. Σ΄αυτή εργοδότες και εργαζόμενοι έχουμε τα ίδια συμφέροντα. Η επιχείρηση είναι για εργοδότες και εργαζομένους ένα κοινό αγαθό.

Για όλους εμάς έφτασε ακόμη και το τέλος του ρομαντισμού. Για να πετύχουμε και να προσαρμοστούμε πρέπει να καταφέρουμε να εμφυσήσουμε στη χώρα την επιστροφή του επιχειρηματικού πνεύματος, να εγκαταλείψουμε τα απόμακρα γραφεία και να ξαναγυρίσουμε στην καρδιά της δουλειάς μας να αντικαταστήσουμε την κουρασμένη, αμυντική και υπεροπτική νοοτροπία που μας οδήγησε στην αδράνεια με ένα νέο δραστήριο επιχειρηματικό πνεύμα.

Μπορεί να υπάρχουν εμπόδια αλλά αυτά δεν είναι ανυπέρβλητα.

Ούτως ή άλλως η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αποτελεί περιπέτεια. Η περιπέτεια όμως, έχει πάντοτε, τους ήρωές της, κι αυτοί, είμαστε όλοι εμείς.

Σας ευχαριστώ πολύ,

ευχόμενος στον κάθε ένα από σας ξεχωριστά, για το 2016 υγεία, ευτυχία, τύχη, και καλά Κέρδη, γιατί το κέρδος, καθενός από μας, θα αποτελέσει, το μερίδιο της δικής μας συμμετοχής, στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».