Δεν μπορεί η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προϋπόθεση για το τρίτο bailout, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο Reuters.
Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η απαίτηση του ΔΝΤ συνιστά κατάργηση του δικαιώματος των εργαζομένων να διαπραγματεύονται τους μισθούς και τις συμβάσεις τους σε συλλογικό επίπεδο.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μια ρήξη με το ΔΝΤ στο συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επόμενη χρηματοδότηση της χώρας ύψους 86 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα υπονομεύσει τη συνολική εμπιστοσύνη των εταίρων.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η Αθήνα θα αγωνιστεί για να διατηρήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και περιέγραψε το ΔΝΤ ως “έναν ακραίο παίκτη”.
“Θέλουμε να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, διότι αποτελούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου”, τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος.
Τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ θεωρούν πως η “δύσκαμπτη” αγορά εργασίας συνέβαλε στην αδυναμία της Ελλάδας να είναι ανταγωνιστική, ενώ υποβοήθησε την οικονομική δυσπραγία της χώρας.
Πηγές ωστόσο των δανειστών εκτιμούν ότι το ΔΝΤ αντιτίθεται θερμά σε οποιαδήποτε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει το παλιό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Άλλα ζητήματα που έχουν θέσει οι πιστωτές περιλαμβάνουν τη χαλάρωση των νόμων για τις μαζικές απολύσεις, όπως επίσης και τη δυνατότητα των εργοδοτών να προχωρούν σε lockout σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων, συμπλήρωσε.
“Αυτά τα μέτρα τα έχουν απορρίψει οι εργαζόμενοι”, τόνισε, ενώ επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχθεί την περαιτέρω επιδείνωση της εργασιακής κατάστασης των Ελλήνων.