Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, εμφανίστηκε σίγουρος ότι η πρόσφατη συμφωνία για το χρέος της χώρας θα ολοκληρωθεί χωρίς περαιτέρω σημαντικά εμπόδια, μιλώντας στο CNBC.
«Θεωρώ ότι το 99% σε ό,τι συμφωνήθηκε έχει ολοκληρωθεί... Υπάρχουν κάποια επιπλέον πράγματα, αλλά νομίζω ότι τις τελευταίες ημέρες φτάσαμε λίγο πολύ σε συμφωνία και όλα θα προχωρήσουν ομαλά», δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομίας, από το Φόρουμ του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.
«Υπάρχουν τρία σημεία που απομένουν, υπάρχει κάποια ανησυχία εκ μέρους μας σχετικά με τα φορολογικά θέματα για το 2017. Αλλά νομίζω ότι θα υπάρξει λύση», είπε ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας ότι «μερικά ζητήματα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, αλλά πρόκειται για ένα πολύ "σφιχτό" πρόγραμμα μέχρι το 2018 - είναι εμπροσθοβαρές, για αυτό και η πρώτη αξιολόγηση είναι τόσο σημαντική και για τις δύο πλευρές, ώστε νομίζω ότι οι άνθρωποι αναζητούν μικρές λεπτομέρειες τον τελευταίο καιρό».
Επιπλέον, ο υπ. Οικονομίας σημείωσε ότι «υπάρχει ένα πλαίσιο ... ένας οδικός χάρτης που είχαμε συμφωνήσει. Μέρος του θέματος είναι προφανώς η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης - ένα καλύτερο πλαίσιο για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το δημόσιο χρέος μακροπρόθεσμα συν ένας οδικός χάρτης για το πώς η οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη - έτσι είμαστε σε αυτή την κρίσιμη καμπή, τα περισσότερα από τα στοιχεία είναι εδώ, κάτι που θα ενθαρρύνει τους επενδυτές μεσοπρόθεσμα, ενώ η συμφωνία για το χρέος θα ανοίξει το χώρο και για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές».
Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ωστόσο, ανώτεροι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν δηλώσει ότι δεν θα παρουσιάσουν τις νέες προτάσεις στην εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου μέχρι να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα συγκεκριμένα σχέδια ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας.
Η συμφωνία έχει τη στήριξη των μελών του eurogroup, με τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου να δηλώνει στο CNBC ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει «κάνει ό,τι είχε να κάνει» από μέρους της για τη συμφωνία διάσωσης.
Συγκεκριμένα, ο Pierre Gramegna, μιλώντας από τη συνάντηση του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση ολοκλήρωσε το δικό της μέρος σχετικά με τη συμφωνία ψηφίζοντας τη σχετική νομοθεσία, ένα μέρος της οποίας είναι πολύ δραστικό για τους ανθρώπους της Ελλάδα, όπως πρέπει να αναγνωρίσουμε. Για αυτό θεωρώ ότι προχωράμε μπροστά και το Grexit δεν αποτελεί πλέον ενδεχόμενο», σημείωσε, αναφερόμενος στους φόβους ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ.
Ο κ. Gramegna, είπε επίσης ότι οι χώρες της ευρωζώνης αναμένουν από το ΔΝΤ ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει στην υποστήριξη της Ελλάδας.
«Ευχόμαστε όλοι ότι το ΔΝΤ θα "παραμένει επί του σκάφους", αν και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον ... Αυτό που έχουμε δει, για παράδειγμα, είναι ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας, αν και δεν ήταν φανταστικά το 2015, υπήρξαν ελαφρώς καλύτερα από τις προβλέψεις», σημείωσε. «Έτσι, θα πρέπει κανείς να παρακολουθεί την κατάσταση βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και να μην κάνει αποφασιστικά βήματα, λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικά μακροπρόθεσμο πλαίσιο, το οποίο κανείς δεν ξέρει», είπε ο κ. Gramegna.