Στην εκτίμηση ότι το ΔΝΤ, και κυρίως ο Πολ Τόμσεν, ήταν ο κύριος παράγοντας για την υπερβολική λιτότητα στην Ελλάδα στα δύο πρώτα προγράμματα , πριν, όπως τόνισε, «γίνει πιο ρεαλιστικός στα φορολογικά θέματα», προχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με την kathimerini.gr, στην εκδήλωση με θέμα «Κρίση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που διοργανώθηκε σήμερα στην ΤτΕ, με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με θέμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2010-14.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στα πρώτα χρόνια του προγράμματος όταν η χώρα μας αντιμετώπισε δύο μεγάλες προκλήσεις: (i) την οικονομία που ήταν ήδη σε ύφεση και (ii) το χρονοδιάγραμμα που προβλεπόταν για την εφαρμογή των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που ήταν πολύ περιορισμένο.
Λόγω της πολυπλοκότητας αυτών των μεταρρυθμίσεων και των επιπτώσεών τους, οι κυβερνήσεις συνήθως απαιτούν πολλά χρόνια προετοιμασίας για να αξιολογήσουν τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και να επιλέξουν τα καλύτερα δυνατά μέσα πολιτικής.
Επιπλέον, όπως τόνισε, ο διοικητής της ΤΤΕ, δεν δόθηκε επαρκής προσοχή στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων, με αποτέλεσμα την έλλειψη εστίασης στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και μια δύσκολη σχέση με τις πολιτικές σταθεροποίησης.
Παράλληλα, o κ. Στουρνάρας υπογράμμισε: «Αν και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, διάφορες μεταρρυθμίσεις πρέπει ακόμη να προχωρήσουν. Με άλλα λόγια, οι επιδόσεις της Αθήνας είναι εντυπωσιακές αλλά, δεδομένων των αρχικών περιορισμένων επιπέδων δομικών μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα είναι ακόμη πίσω σε σχέση με ανταγωνιστικές χώρες».
«Ως εκ τούτου, η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί έως ότου επιτευχθεί ο στόχος μιας ανταγωνιστικής και δυναμικής οικονομίας που μπορεί να σταθεί στα πόδια της», κατέληξε.
Φωτογραφία intime news