«Game changer» ο τουρισμός για υπερπλεόνασμα και νέα μέτρα στήριξης

«Game changer» ο τουρισμός για υπερπλεόνασμα και νέα μέτρα στήριξης

Η φετινή άνοδος του ελληνικού τουρισμού, η οποία συνοδεύεται και από μια - κατά πάσα πιθανότητα- αύξηση ρεκόρ των εισπράξεων, παρά τις αντιξοότητες της κλιματικής κρίσης και τις μεγάλες πυρκαγιές είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα υπερπλεόνασμα, έναν, δηλαδή, επιπλέον ασφαλή δημοσιονομικό χώρο για την εφαρμογή νέων υποστηρικτικών προς τους πολίτες οικονομικών μέτρων. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών του τουρισμού, αλλά και των αναλυτών που παρακολουθούν την αγορά, οι φετινές εισπράξεις από τον τουρισμό μπορούν να αγγίξουν τα 21 δισ.ευρώ, ένα ποσόν σημαντικά αυξημένο από τα έσοδα ύψους 18,2 δισ.ευρώ που είχαν καταγραφεί το έτος ρεκόρ 2019. 

Οι εκτιμήσεις για το τρίμηνο Αυγούστου - Οκτωβρίου 2023 δείχνουν ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα διαμορφωθούν σε 3 δισ.ευρώ, περίπου. Αυτό, πρακτικά , σημαίνει ότι στον κρατικό κορβανά θα εισρεύσει ένα ποσό της τάξεως των 500, περίπου, εκατ. ευρώ, το οποίο μπορεί να φθάσει και το ένα δισ.ευρώ αν ληφθεί υπόψη και το πολλαπλασιαστικό του όφελος στην οικονομία. 

Με τις εκτιμήσεις αυτές συνάδουν και και τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»,  αναφορικά με την  επιβατική κίνηση στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2023. Η κίνηση  είναι αυξημένη κατά 33,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό επτάμηνο  και κατά 6,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα της χρονιάς ρεκόρ του 2019.  Συνολικά, στο επτάμηνο, διακινήθηκαν 10.519.392 επιβάτες, έναντι 7.879.282 για το αντίστοιχο επτάμηνο του 2022. 

Επιπρόσθετα,  με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις τουριστικές εισπράξεις και τα οποία αφορούν το πρώτο πεντάμηνο του 2023, καταγράφεται σημαντική άνοδος κατά 30,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, φθάνοντας τα 3,24 δισ. ευρώ. 

Η άνοδος αυτή είναι πιο εμφανής τον Μάιο όπου τα έσοδα ήταν κατά 24,8% περισσότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2022. 

Για το πρώτο πεντάμηνο του 2023, τα έσοδα από την εισερχόμενη τουριστική κίνηση από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 19,5% και διαμορφώθηκαν στα 601,8 εκατ. ευρώ και από τη Γαλλία κατά 37% στα 281,9 εκατ. ευρώ. Ακόμη, οι εισπράξεις από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 7,5% και ήταν 398,7 εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση, 71,5%,  κατέγραψαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ οι οποίες ήταν 306,4 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά η εκτέλεση του προϋπολογισμού με το πρωτογενές πλεόνασμα στο επτάμηνο του έτους να διαμορφώνεται σε 3,555 δισ. ευρώ, έναντι 1,830 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός και 1,161 δισ. ευρώ που ήταν την ίδια περίοδο το 2022, ενισχύει περισσότερο το εύρος του δημοσιονομικού χώρου για τη λήψη υποστηρικτικών μέτρων για τους πολίτες, με στόχο την καταπολέμηση του «τέρατος» της ακρίβειας. 

Σημειώνεται ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο, αν είχαν εισπραχθεί εντός χρονοδιαγράμματος, ένα ποσό περίπου 1,5 δισ. ευρώ από την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και άλλο ένα ποσό 1,718 δισ. ευρώ από τη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Πάντως, τα φορολογικά έσοδα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού συνεχίζουν να κινούνται σε τροχιά υπέρβασης, καταγράφοντας ποσοστιαία αύξηση 7,5%, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Η συζήτηση, σε κυβερνητικό επίπεδο, έχει ξεκινήσει για τη λήψη, κατ΄αρχήν ,δύο μέτρων. Το πρώτο είναι το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους και το δεύτερο η επέκταση του Market Pass έως τέλος του έτους, καθώς η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζεται. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει και σε αλλαγές στα προγράμματα Market pass, Youth Pass και «Σπίτι μου», προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους δικαιούχους και τα νοικοκυριά τόσο στο επίπεδο της ακρίβειας, όσο και στην απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας.

Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στις 31 Αυγούστου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο Market Pass. Και αυτό γιατί η χορήγηση της ενίσχυσης λαμβάνει υπόψη το εισόδημα που είχε δηλωθεί το 2022.

To νέο Market Pass θα έχει διάρκεια τρεις μήνες, επομένως θα καλύψει τους μήνες  Αύγουστο – Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι το ποσό που θα πιστωθεί στους δικαιούχους θα μπορεί να καταναλωθεί μέχρι και τις 31/12/2023.

Σε ό,τι αφορά το Youth pass η καταβολή της ενίσχυσης των 150 ευρώ θα γίνει πιθανότατα στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Το μέτρο αφορά περίπου 200.000 νέους που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή το 19ο έτος της ηλικίας τους έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 και υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν κωδικούς TAXISNET, καθώς οι αιτήσεις γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Το Youth Pass, εκτός από όσους έχουν κλείσει τα 18 έτη θα το λάβουν αναδρομικά και όσοι έχουν κλείσει τα 19 έτη, ενώ το κουπόνι μπορούν να το ξοδέψουν σε ταξίδια αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως σινεμά, θεατρικές παραστάσεις και άλλα.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Σπίτι μου», η πλατφόρμα «Σπίτι μου» για νέες αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει εκ νέου στις επόμενες ημέρες. Το εν λόγω πρόγραμμα, όπως υπενθυμίζεται, επιδοτεί στεγαστικά δάνεια ύψους έως 150.000 ευρώ σε νέους από 25 έως 39 ετών, για την αγορά ακινήτων παλαιότητας από 15 ετών και άνω.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται απευθείας στις τράπεζες και εφόσον εγκριθούν, το 75% του δανείου χορηγείται άτοκα, καθώς επιδοτείται από την ΔΥΠΑ και το υπόλοιπο 25% χρηματοδοτείται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.