Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε επί της αρχή να αυστηροποιήσει τον έλεγχο των προμηθευτών εξοπλισμού δικτύων τηλεπικοινωνίας, μια κίνηση που, αν και δεν απαγορεύει στην Huawei την πρόσβαση στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, σίγουρα την καθιστά δυσκολότερη.
Πηγές από το περιβάλλον της κυβέρνησης και του κυβερνητικού συνασπισμού που επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφεραν σήμερα ότι ο έλεγχος της διαχείρισης και της τεχνολογίας των προμηθευτών θα επεκταθεί και στα δίκτυα RAN για τις υπηρεσίες 5G, εκτός από τις πιο ευαίσθητες βασικές λειτουργίες.
Οι πηγές επιβεβαίωσαν δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt που υποστηρίζει ότι το υπουργικό συμβούλιο της Άνγκελα Μέρκελ κατέληξε, έπειτα από δύο χρόνια συζητήσεων, στο πώς θα διαχειριστεί τους λεγόμενους προμηθευτές υψηλού κινδύνου.
Το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο αναμένεται να εξεταστεί από το υπουργικό συμβούλιο τον Νοέμβριο, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της Handelsblatt.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έπειτα από πίεση των ΗΠΑ, αλλάζουν την στάση τους απέναντι στον κινεζικό κολοσσό των τηλεπικοινωνιών.
Σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, ενώ η Βρετανία απαγόρευσε επισήμως την Huawei και η Γαλλία θα την αποκλείσει ανεπισήμως, η Γερμανία σκοπεύει να την «πνίξει» στη γραφειοκρατία.
Οι τρεις πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας της Γερμανίας - Deutsche Telekom , Vodafone και Telefonica Deutschland – είναι πελάτες της Huawei και έχουν υποστηρίξει ότι η αντικατάσταση του εξοπλισμού θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή.