Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης -Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία- έχουν ζητήσει από την Κομισιόν να θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο το οποίο θα ενισχύει τη δυνατότητα των Ευρωπαίων να ασκούν βέτο σε εξαγορές στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων από ξένους ομίλους ή κράτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν σήμερα οι ιταλικές εφημερίδες Il Sole 24 Ore και La Stampa, η σχετική επιστολή εστάλη στις Βρυξέλλες στις 28 Ιουλίου και αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης του Φεβρουαρίου, αλλά και των πολιτικών αποφάσεων που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου. Παρά δε το γεγονός ότι δεν κατονομάζονται ευθέως, στόχος φέρονται να είναι κυρίως οι Κινέζοι, οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαιτέρως επιθετικοί στο τελευταίο διάστημα, ειδικά σε ορισμένους τομείς αιχμής.
Το αίτημα, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ των δύο εφημερίδων, κάνει λόγο για τον «χρυσό κανόνα» που θα δίνει δυνατότητα μπλοκαρίσματος ή επιβολής αυστηρότερων κανόνων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και κυρίως όταν οι δυνάμει αγοραστές «λειτουργούν με κανόνες οι οποίοι δεν σέβονται τους νόμους της αγοράς και την αρχή της αμοιβαιότητας στις εξαγορές».
Η πρόταση, όπως αναφέρει το Reuters, δεν αλλάζει τους κανόνες που διέπουν τις εξαγορές σε εθνικό επίπεδο, όμως υποχρεώνει τις χώρες-μέλη να ενημερώνουν αναλυτικά την Κομισιόν κάθε εξάμηνο, για κάθε επένδυση που προέρχεται εκτός Ε.Ε.
Photo by Ales Beno/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image