Αν τα αποτελέσματα των stress tests που θα ανακοινωθούν στις 31 Ιουλίου από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θεωρούνται σημαντικά για τις ελληνικές τράπεζες, τότε η έκθεση που θα προηγηθεί για τα «κόκκινα» δάνεια θα είναι ζωτικής σημασίας καθώς εκτιμάται πως θα μοιάζει περισσότερο με… εγχειρίδιο επιβίωσης. Ο στόχος μείωσης των «κόκκινων» δανείων σε ποσοστό χαμηλότερο του 10% είναι το πρώτο ορόσημο για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, ωστόσο η Κομισιόν ετοιμάζεται να δώσει τελεσίγραφο για περαιτέρω μείωση στο 5% έως τις αρχές του 2024.
Βασικό συμπέρασμα της έκθεσης θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μειώσουν το ποσοστό των NPEs στο 5% και να καλύψουν την ελάχιστη απαίτηση για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) έως το τέλος του 2023. Θα το καταφέρουν αξιοποιώντας το θετικό momentum και όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, επιταχύνοντας παράλληλα τη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η Λαγκάρντ δείχνει να κατανοεί τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθαν οι ελληνικές τράπεζες λόγω της παρατεταμένης κρίσης και ταυτόχρονα αναγνωρίζει τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο η γερμανική γραμμή φαίνεται να επικρατεί σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση και οι ευρωπαϊκές αρχές είναι έτοιμες να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στις τράπεζες τις Ευρωζώνης – και κυρίως στις ελληνικές - για την οριστική επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο είναι έτοιμο να δώσει το πράσινο φως για την πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων από το 2024, αρκεί να έχει καταγραφεί σημαντική μείωση, με επίκεντρο φυσικά την Ελλάδα. Στη συμφωνία του Μέζεμπεργκ, Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν ότι τραπεζική ένωση χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να υλοποιηθεί κι έτσι οι προβολείς στρέφονται στον «Ηρακλή» και στην αντιμετώπιση του αναβαλλόμενου φόρου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην έκθεση του Απριλίου θα περιγράφεται ο τελικός οδικός χάρτης για κάθε χώρα, εστιάζοντας σε Κύπρο, Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα.
Φέτος θα ξεκινήσει η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω του «Ηρακλή», το 2021 θα επιταχυνθούν οι προσπάθειες και θα εξεταστεί η εφαρμογή μίας ακόμη συστημικής λύσης, ενώ το 2022 θα είναι το έτος που θα δούμε το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων στη χώρα μας να περιορίζεται σημαντικά, με στόχο το 2023 να είναι κάτω από το 10%. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έτσι ώστε να ξεπεραστεί και το τελευταίο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων. Στη Φρανκφούρτη εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης και το περιβάλλον είναι ευνοϊκό για να επιταχυνθούν οι ενέργειες από πλευράς τραπεζών καθώς και η εφαρμογή των απαραίτητων λύσεων από πλευράς κυβέρνησης.
Στις αρχές Μαρτίου οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα συναντηθούν με τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Αντρέα Ενρία, ενώ αργότερα και πριν τον Ιούνιο του 2020 θα έχουν καταγραφεί τα διάφορα σενάρια κινδύνου στη σχετική, όπως προαναφέρθηκε, έκθεση της Κομισιόν. Στην έκθεση αυτή θα εξετάζονται όλες οι παράμετροι για τον περιορισμό των τραπεζικών κινδύνων όπως αυτοί αντανακλώνται στο υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων που συνεχίζει να υφίσταται κυρίως στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιταλία.
Ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος, για παράδειγμα, εμφανίζει ποσοστό NPEs της τάξης του 8% και δείχνει ικανός να συνεχίσει με ρυθμό ετήσιας μείωσης 20%, που σημαίνει ότι το 2022 θα βρίσκεται στο πολυπόθητο 5%, εκπληρώνοντας τις απαιτήσεις της ΕΚΤ. Γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι το ίδιο εύκολο για τις ελληνικές τράπεζες να επιτύχουν τέτοια μείωση αφού το σημείο εκκίνησης είναι το 39% επομένως έχουν μπροστά τους ένα γολγοθά.