Γιατί εξοργίζει την ιταλική κυβέρνηση η «τρελή» πολιτική της ΕΚΤ 
Shutterstock
Shutterstock
Κεντρικές τράπεζες

Γιατί εξοργίζει την ιταλική κυβέρνηση η «τρελή» πολιτική της ΕΚΤ 

Tην οργή των Ιταλών υπουργών προκάλεσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το κόστος δανεισμού στη ζώνη του ευρώ, εντείνοντας την πίεση σε μια χώρα που έχει ένα από τα βαρύτερα δημόσια χρέη. Τρία από τα μέλη της ιταλικής κυβέρνησης αποκάλεσαν την κίνηση της ΕΚΤ «παράλογη και τρελή».  

Το μήνυμα της ΕΚΤ ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις για να πιεστεί ο πληθωρισμός χαμηλότερα ανέβασε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας. Οι ασυνήθιστοι σχολιασμοί πυροδοτούν ανησυχίες για τις τάσεις των ευρωσκεπτικιστών στη δεξιά κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε την πολιτική της ΕΚΤ «απίστευτη, παράλογη και ανησυχητική». Η ιταλική κυβέρνηση σχηματίστηκε τον Οκτώβριο και δεν έχει ακόμη επικυρώσει το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM).

Oι κινήσεις της ΕΚΤ θα πλήξουν την ανάπτυξη της οικονομίας και θα έχουν αντίκτυπο στις αγορές και στα νοικοκυριά σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ οφείλεται κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Τατζιάνι.

Ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο, στενός σύμμαχος της Μελόνι και συνιδρυτής του κόμματος των Αδελφών της Ιταλίας σχολίασε οτι οι αυξήσεις επιτοκίων δεν έχουν λογική και οτι η απόφαση της ΕΚΤ να συρρικνώσει τις αγορές κρατικών ομολόγων είναι «τρέλα». Χρησιμοποιώντας γράφημα που απεικόνισε τη διεύρυνση του spread ανάμεσα στα γερμανικά και τα ιταλικά ομόλογα, ο Κροσέτο με σαρκασμό «ευχαρίστησε» την πρόεδρο της ΕΚΤ για το χριστουγεννιάτικο δώρο των υψηλότερων επιτοκίων.

Από την πλευρά τους, οι κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΚΤ υπεραμύνθηκαν της απόφασης. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας Φρανσουά Βιλρόι ντε Γκαλό δήλωσε οτι ήταν αναγκαία για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2024 από το τρέχον επίπεδο του 10%. 

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας Μάντις Μίλερ δήλωσε οτι τα επιτόκια θα χρειαστεί να αυξηθούν περισσότερο από αυτό που προσδοκούν οι αγορές, ενώ ο συνάδελφος του στη Φινλανδία Όλι Ρεν εκτίμησε οτι αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης πρέπει να θεωρούνται πολύ πιθανές στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της ΕΚΤ.

Το καταθετικό επιτόκιο που πληρώνει η ΕΚΤ έχει αυξηθεί από το -0,50% τον Ιούλιο στο 2,0% σήμερα και όπως ξεκαθάρισε θα συνεχίσει να το ανεβάζει με σταθερό ρυθμό. Παράλληλα, ξεκινώντας τον Μάρτιο, η ΕΚΤ θα σταματήσει να αντικαθιστά τα ομόλογα που λήγουν στο χαρτοφυλάκιο των 5 τρισ. ευρώ που έχει συγκεντρώσει τα τελευταία οκτώ χρόνια, τότε που ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός.

Από τό 2015 που ξεκίνησε τις αγορές ομολόγων η ΕΚΤ, επί προεδρίας του Mario Draghi, οι αγορές αυτές υπήρξαν μια ζωτική πηγή χρηματοδότησης για τις πιο αδύναμες χώρες του ευρώ που δανείζονταν, όπως την Ιταλία.

Η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ βλάπτει την οικονομία της ευρωζώνης και βοηθά τη Ρωσία να υπονομεύσει την αλληλεγγύη της Δύσης για την Ουκρανία, υποστηρίζει ο Ιταλός υπουργός Αμυνας. Ο Guido Crosetto υπογραμμίζει ότι η απειλή περαιτέρω σύσφιξης ανεβάζει το κόστος δανεισμού και πλήττει μια ήδη εξασθενημένη οικονομία. 

«Δημιουργείται μια κατάσταση που από οικονομικής και κοινωνικής άποψης είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Ρωσίας σήμερα. Για τον λόγο αυτό είναι τελείως παράλογο αυτό που έκανε η Λαγκάρντ»,  σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Αμυνας.

Η Ρωσία θα εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση που χτυπά τη Γηραιά Ήπειρο και θα ασκήσει πίεση στην Ευρώπη ώστε να σταματήσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία. «Ο πόλεμος της Ρωσίας είναι επίσης ένας ψυχολογικός πόλεμος που διεξάγεται στις πλατείες της Ευρώπης, όχι μόνο στην Ουκρανία. Το αβαντάζ που διαθέτει η Ρωσία είναι οτι έχει να κάνει με δημοκρατίες», δήλωσε ο  Κροσέτο που πιστεύει οτι η ΕΚΤ δεν βλέπει τη μεγάλη εικόνα αλλά απλά ακολουθεί την οικονομική θεωρία. 

Απευθυνόμενος στη Λαγκάρντ, δήλωσε οτι «πρέπει να δικαιολογήσεις τις κινήσεις σου πολιτικά στους Ευρωπαίους πολίτες. Δεν είσαι από τον Αρη». Θεωρεί πως η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη είναι χειρότερη σήμερα από οτι στην πανδημία COVID-19.