Η Ισπανία και η Ιρλανδία δεν έχουν ανήκουν πλέον στην κατηγορία των PIIGS (δηλαδή Portugal, Ireland, Italy, Greece Spain, το διόλου κολακευτικό ακρωνύμιο, που ως γνωστόν οι επενδυτές χρησιμοποιούν για χώρες της ευρωζώνης με υψηλό δημόσιο χρέος και ελλείμματα) αλλά πλέον ανήκουν σε μία νέα υποκατηγορία με το όνομα Α-SP-ΙRE.
Σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg σχολιάζει πως οι δύο χώρες έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση από τη κατάσταση που βρίσκονταν πριν πέντε χρόνια. Το πολιτικό ρίσκο είναι χαμηλό, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας είναι σχεδόν στο Α, και είναι δύο από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ευρωζώνης. Γι'' αυτό και έχουν αναβαθμιστεί στην περιφερειακή αγορά ομολόγων.
Οι μεταρρυθμιστικές τομές είναι ορατές. Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας τα τελευταία χρόνια, μείωσαν τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων στο 25%, από 30%, περιόρισαν τις φοροαπαλλαγές, διεύρυναν τη φορολογική βάση, και έχουν κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα δόθηκε μεγαλύτερη ευελιξία στις εταιρείες να ορίζουν τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.
Η Ιρλανδία αντέδρασε άμεσα μετά τη κρίση, κάνοντας σκληρές μεταρρυθμίσεις, με συγκράτηση των μισθών, αύξηση της παραγωγικότητας, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, και τόνωση των εξαγωγών
Η πολιτική κατάσταση βρίσκεται επίσης σε μια πιο ήρεμη κατάσταση, μετά την επίλυση του «γρίφου» για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία. Οι Podemos φαίνεται να χάνουν την δυναμική που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, και ο ευρωσκεπτικιστισμός σε Ιρλανδία και Ισπανία κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με Γαλλία και Ιταλία.
Αυτή ακριβώς η σταθεροποίηση, επηρεάζει άμεσα με τους οικονομικούς δείκτες και έχει μεγάλη αξία για την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι οποίοι επιταχύνουν την τάση μείωσης των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα των δύο χωρών.
Η Ισπανία και η Ιρλανδία παρουσιάζουν μεγάλη βελτίωση σε οικονομικά στοιχεία κλειδιά, και ξεφεύγουν κατά πολύ από τις χώρες που μέχρι πρωτινός ανήκαν στην ίδια κατηγορία. Ενδεικτικά το ΑΕΠ της Ιρλανδίας αναπτύχθηκε με σχεδόν 7% για το τελευταίο τρίμηνο του 2016, ξεπερνώντας ακόμα και την Κίνα, ενώ με χρέος περίπου στο 100% του ΑΕΠ η Ισπανία βρίσκεται πολύ πιο κοντά στα επίπεδα δημοσίου χρέους της Γαλλίας παρά της Ιταλίας.
Η Ισπανία είδε σύντομα τις αποδώσεις 10ετών ομολόγων να μειώνονται στο 1,63% στις 1780 μονάδες βάσης, σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα της Ιταλίας που διαμορφώνονται στο 2,22% στις 2900 μονάδες βάσης.
Η πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας αξιολογείται με στην κατηγορία Α, ενώ κάτι που και η Ισπανία είναι πολύ κοντά στο να το πετύχει, ευρισκόμενη ένα βήμα μακριά, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των S&P και Fitch.
«Θα έκανα πολύ γρήγορα ένα διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτές που αποκαλώ καλές και κακές περιφερειακές χώρες» δηλώνει στο bloomberg ο επενδυτής Mark Dowding του BlueBay Asset Management LLP.
«Οι καλές περιφέρειες είναι εκείνες που αντιμετώπιζαν προβλήματα στον τραπεζικό τομέα τα οποία διευθετήθηκαν, που είναι ορατή η μεταρρύθμισή τους, και που υπάρχει οικονομική ανάπτυξη».