Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δεν ακολούθησε τις κινήσεις των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών στη Φρανκφούρτη και την Ουάσινγκτον και το πόδι της θα συνεχίσει να πατάει το γκάζι του φθηνού χρήματος καθώς αναθεώρησε χαμηλότερα την εκτίμηση της για τον ρυθμό ανάκαμψης της ελβετικής οικονομίας από την πανδημία.
Ήπιος πληθωρισμός και ένα ελβετικό φράγκο που παραμένει υπερτιμημένο ήταν οι κύριοι λόγοι πίσω από την απόφαση της να διατηρήσει το παρεμβατικό της επιτόκιο στο -0,75%, όπως και την τακτική της να παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος.
Παρόλο που ο διοικητής της νομισματικής αρχής της Ελβετίας Thomas Jordan καλοδέχτηκε τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και της Federal Reserve στις ΗΠΑ να αρχίσουν τον περιορισμό των έκτακτων πολιτικών στήριξης, δήλωσε ότι δεν έφτασε ο καιρός για την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας να αλλάξει τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία έξη χρόνια.
«Αν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου στρέφονται προς την κατεύθυνση της κανονικότητας, αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και επίσης μια θετική εξέλιξη για τη Swiss National Bank», δήλωσε ο Jordan που επέστρεψε στη θέση μετά από χειρουργική επέμβαση στην καρδιά τον περασμένο μήνα.
«Εξακολουθούμε να έχουμε ένα υπερτιμημένο φράγκο και χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις. Η επεκτατική νομισματική πολιτική της ελβετικής κεντρικής τράπεζας είναι σωστή και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει».
Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας πάει κόντρα στην τάση της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ανακοίνωσαν πρόσφατα μικρές μειώσεις στα τεράστια προγράμματα αγορών ομολόγων.
Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας επίσης αύξησε το παρεμβατικό της επιτόκιο την Πέμπτη και προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις.
Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές δεν άλλαξαν την άποψη του κεντρικού τραπεζίτη της Ελβετίας, καθώς βλέπει λακκούβες στον δρόμο ανάκαμψης της ελβετικής οικονομίας από το χτύπημα της πανδημίας, ιδιαίτερα στους κλάδους του εμπορίου και της φιλοξενίας που δείχνουν πιο αδύναμοι από τις προβλέψεις.
Η δυναμική της ανάκαμψης έχει εξασθενήσει έως ένα βαθμό και η πρόβλεψη της για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης φέτος αναθεωρήθηκε χαμηλότερα κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 3%.
Είναι ξεκάθαρο ότι η επεκτατική νομισματική πολιτική πρέπει να διατηρηθεί για να στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και να κρατηθεί ο πληθωρισμός σε ένα εύρος συμβατό με τη σταθερότητα των τιμών.
Οι κινήσεις των άλλων κεντρικών τραπεζών δεν ήταν αρκετές ώστε η ελβετική κεντρική τράπεζα να αρχίσει να αυξάνει τα χαμηλότερα επιτόκια του κόσμου, πολιτική που ακολουθεί για να μειώσει τη ζήτηση για το ελβετικό φράγκο που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο.
Σύμφωνα με τη Capital Economics, δεν αναμένεται μεταβολή στη νομισματική πολιτική της Ελβετίας για αρκετό διάστημα ακόμη.
Για όσο διάστημα η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν προβαίνει σε αυξήσεις επιτοκίων, η πίεση στην ελβετική κεντρική τράπεζα να αλλάξει την πολιτική της είναι ελάχιστη καθώς το κύριο ζήτημα στη δική της περίπτωση είναι οι αυξήσεις επιτοκίων και όχι η μείωση των αγορών ομολόγων.
«Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δεν θα αυξήσει τα επιτόκια παρά μόνο μετά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πιθανότατα στο δεύτερο ήμισυ αυτής της δεκαετίας», εκτιμά η Capital Economics. «Αν ψάχνετε για δράση στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής στην Ελβετία, είσαστε στο λάθος μέρος».