Το χαμηλότερο κόστος παραγωγής μετασχηματιστών σε τρίτες χώρες όπως Τουρκία, Κίνα και Ινδία, τις τιμές των οποίων δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί το εργοστάσιο της Schneider Electric στα Οινόφυτα, είναι πίσω από την απόφαση της εταιρείας για κλείσιμο της μονάδας στις 31 Οκτωβρίου 2020, όπως η ίδια η εταιρεία έχει ανακοινώσει από τις 7 Μαΐου.
Πρόκειται για το εργοστάσιο μετασχηματιστών ELVIM (Ελληνική Βιομηχανία Μετασχηματιστών), όπου απασχολούνται 92 συνολικά εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 78 με σύμβαση αορίστου χρόνου και οι 14 με ορισμένου, ενώ ανά περίπτωση υπήρχαν και πολλοί συμβασιούχοι.
Την ίδια ώρα όμως που η εταιρεία πήρε την απόφαση για κλείσιμο του εργοστασίου στα Οινόφυτα, η Schneider Electric, μέσω της μητρικής στη Γαλλία, φέρεται να διεκδικεί ένα μεγάλο έργο στην Ελλάδα, όπως είναι το project όλων των μηχανολογικών, ηλεκτρικών και ενεργειακών κατασκευών για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ «Αγιά Σοφιά» στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Προ καιρού, άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για την κατασκευή της «Αγιά Σοφιάς» επισκέφτηκαν το νέο γήπεδο της Τότεναμ στο Λονδίνο, στο οποίο η Schneider Electric είναι υπεύθυνη για το μηχανολογικό κομμάτι και τους αυτοματισμούς στο υπερσύγχρονο γήπεδο των «Πετεινών» και εκεί έγιναν οι επαφές με στελέχη από τα κεντρικά του γαλλικού ομίλου. Η Schneider Electric έχει καταθέσει προσφορά, διεκδικώντας το έργο μαζί με άλλους ομίλους.
Σ’ ό,τι αφορά το εργοστάσιο στα Οινόφυτα, η εταιρεία στις 7 Μαΐου σε επίσημη ανακοίνωσή της είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως κατέληξε σ’ αυτή την απόφαση λόγω των μεγάλων συσσωρευμένων ζημιών των τελευταίων ετών, που κατέστησαν τη βιωσιμότητα του αδύνατη. Παράλληλα, σημείωνε πως εξάντλησε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής πώλησης του εργοστασίου, χωρίς αποτέλεσμα.
Η διοίκηση του ομίλου έχει έρθει σε συμφωνία με το σωματείο των εργαζομένων για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, ενώ όπως στην ίδια ανακοίνωση επισήμαινε, «πέραν των νομικών μας υποχρεώσεων, θα παράσχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη και βοήθεια στους υπαλλήλους μας. Θα συνεργαστούμε με όλους τους αρμόδιους φορείς για την ταχύτερη επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ταυτόχρονα, θα αντιμετωπίσουμε με ευαισθησία κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις».
Η παρουσία της Schneider Electric στην Ελλάδα
Η Schneider Electric Greece, θυγατρική του μεγάλου γαλλικού κολοσσού, φέτος κλείνει 50 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά όπου διαθέτει δύο βασικές δραστηριότητες την Εμπορική και τη Βιομηχανική, ενώ πλέον θα μείνει μόνο με την εμπορική. Στην Ελλάδα κάνει τζίρο περί τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά, μαζί με την εμπορική δραστηριότητα η εταιρεία απασχολεί στη χώρα μας περί τα 200 άτομα.
Η εταιρεία που από το 2016 έχει αναλάβει την ευθύνη και της αγοράς της Κύπρου, προσφέρει προϊόντα και λύσεις για τις αγορές της Ενέργειας και των Έργων Υποδομής, του Κτιρίου, της Κατοικίας, της Βιομηχανίας και των Data Centres.
H Schneider Electric είχε εξαγοράσει το εργοστάσιο ΕΛΒΗΜ (Ελληνική Βιομηχανία Μετασχηματιστών, συμφερόντων της ΑΓΕΤ Ηρακλής) τη δεκαετία του ’90. Η μονάδα στα Οινόφυτα παρήγαγε μετασχηματιστές χαμηλής τεχνολογίας, με κύριο αγοραστή τη ΔΕΗ και πλέον τον ΔΕΔΔΗΕ, όμως λόγω του έντονου ανταγωνισμού τιμών και της μείωσης των πωλήσεων, είχαν συσσωρευτεί ζημιές που ξεπερνούσαν τα 2 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, πλέον ο ΔΕΔΗΕ βγαίνει σε διεθνείς διαγωνισμούς για την προμήθεια των μετασχηματιστών που δεν αποτελούν τεχνολογία αιχμής, οπότε υπάρχει πληθώρα εργοστασίων που τους παράγει.
Ο «πόλεμος» τιμών και η αλλαγή πλάνων διεθνώς
Σ’ ό,τι αφορά τους λόγους του «λουκέτου», όπως προαναφέρθηκε, διεθνώς υπάρχει ένας πόλεμος τιμών από χώρες με χαμηλό εργασιακό κόστος, όπου ευρωπαϊκά εργοστάσια είναι δύσκολο να ανταγωνιστούν, ενώ παράλληλα υπάρχει και στροφή σε περισσότερο «πράσινες» λύσεις. Αυτό έχει οδηγήσει σε αλλαγή επιχειρηματικών πλάνων σε πολλούς ομίλους διεθνώς, μεταξύ των οποίων και η Schneider Electric που έχει προβεί σε παρόμοιο κλείσιμο εργοστασίων και σε άλλες χώρες.
Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των εργοστασίων μετασχηματιστών σε όλο τον κόσμο, τα τελευταία πέντε χρόνια σταμάτησαν τις εργασίες τους μονάδες της Schneider Electric στην Αγγλία, στη Βραζιλία, στην Αυστραλία και στη Γαλλία (που είναι και η έδρα). Ο μητρικός όμιλος Schneider Electric έχει παρουσία σε πάνω από 115 χώρες, ενώ το 2019 παρουσίασε κύκλο εργασιών περί τα 27,2 δισ. δολάρια.
Και άλλοι διεθνείς κολοσσοί προχώρησαν σε ανάλογες κινήσεις, όπως η Σουηδική – Ελβετική εταιρεία ΑΒΒ (Asea Brown Boveri) που αποεπένδυσε από πολλές αγορές. Η ΑΒΒ, που δραστηριοποιείται στις υπηρεσίες ενέργειας και τομείς όπως η ρομποτική, έχει παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες, απασχολεί περί τους 130.000 εργαζόμενους, με τζίρο άνω των 35 δισ. δολαρίων.