Με στόχο τη μετατροπή της χώρας μας σε τεχνολογικό κόμβο, μέσω data centers αμερικάνικες εταιρείες προχωρούν μαζικά σε επενδύσεις 2 δισ. ευρώ. Η Microsoft ξεκινά μέσα στο προσεχές διάστημα την κατασκευή data center, ενώ άμεσα παίρνει μπροστά μια παρόμοια επένδυση, αυτή της Digital Realty.
Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των κινήσεων των αμερικάνικων εταιρειών, από την άλλη όχθη του Ατλαντικού υπάρχει η βούληση για αύξηση του αμερικάνικου αποτυπώματος στη χώρα μας. Σε αυτή την απόφαση συμβάλλουν μια σειρά από παράγοντες. Πρώτον, οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από την ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα έχουν αλλάξει το επενδυτικό κλίμα, κάτι που αποτυπώθηκε μάλιστα πρόσφατα σε έρευνα της Ernst & Young.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις γεωπολιτικές ισορροπίες καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο εισόδου στην Ανατολική Ευρώπη, με την Τουρκία να απομακρύνεται από τη Δύση και την επέλαση των Κινέζων στη Γηραιά Ήπειρο μέσω του λιμανιού της Cosco και άλλων επενδύσεων, να θεωρείται πως καλό είναι να ανακοπεί.
Ένας τρίτος λόγος, είναι πως τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις από τις ΗΠΑ ναι μεν βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα (εκτός χωρών της ΕΕ), ωστόσο είχαν ατονίσει.
Αυτή η πραγματικότητα ανήκει πλέον στο παρελθόν, καθώς αμερικάνικες εταιρείες βλέπουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά και τοποθετούνται στρατηγικά σε μία σειρά κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Εκτός λοιπόν από την ενέργεια και τις υποδομές, ο τομέας της τεχνολογίας έχει αλλάξει άρδην πλέον στην ελληνική αγορά.
Στόχος είναι η σταδιακή μετατροπή της χώρας σε ένα τεχνολογικό hub διακίνησης δεδομένων με επενδύσεις μεγάλης προστιθέμενης αξίας. Έτσι λοιπόν η Microsoft προχωρά στη δημιουργία Data Center Region στην Αττική με το ύψος της επένδυσης να αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και το συνολικό αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία να προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Τα τρία data centers του πολυεθνικού κολοσσού θα ανακοινωθούν σύντομα, ενώ εκτός από την αμερικάνικη εταιρεία, και η Digital Realty προχωρά σε επενδύσεις νέας γενιάς.
Η πολυεθνική ξεκινά την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου με αποτύπωμα 1,1 δισ. ευρώ μέσω της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών του data center στο Κορωπί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε υπήρξε πρόσφατα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ στελεχών της εταιρείας και του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να αποσαφηνιστεί το business plan, ενώ όπως αποκάλυψε το Liberal, τέθηκαν εις γνώση του πρωθυπουργού και τα σχέδια για δίκτυα οπτικών ινών που σχεδιάζει η εταιρεία.
Πρόκειται να δούμε και άλλες επενδύσεις στον τεχνολογικό κλάδο από αμερικάνικες εταιρείες; Η απάντηση είναι θετική, καθώς δύο κορυφαίες εταιρείες δημιουργούν τις απαραίτητες εκείνες συνθήκες προκειμένου να μπουν στην αγορά και άλλοι παίκτες.
Ωστόσο, οι αμερικάνικες επενδύσεις δεν έρχονται από μόνες τους. Προφανώς, η κινητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης μέσα από συναντήσεις που πραγματοποιούνται με στελέχη εταιρειών και η προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν αλλάξει το κλίμα για τη χώρα μας στις αγορές του εξωτερικού διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.
Εκτός αυτού όμως και των ισορροπιών που αλλάζουν στην Ουάσιγνκτον, σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του αμερικάνικου αποτυπώματος διαδραματίζει και το ελληνοαμερικάνικο λόμπι. Από μεγάλες οργανώσεις (όπως το American Hellenic Institute), έως ιερωμένους, ελληνοαμερικάνους επιχειρηματίες και γερουσιαστές, όλοι έχουν κινητοποιηθεί προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.
Πρόκειται για μία από τις λίγες φορές που το ελληνοαμερικάνικο λόμπι δεν ασχολείται μόνο με τη γεωπολιτική και την επιθετικότητα της Τουρκίας – ένα μέτωπο στο οποίο καταγράφονται θετικά αποτελέσματα- αλλά και με την αλλαγή της εικόνας της χώρας προς το εξωτερικό και την προσέλκυση επενδύσεων.
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο αμερικάνος πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος αποδεικνύεται ιδιαίτερα δραστήριος. Συνεχείς συναντήσεις στη χώρα μας για μια σειρά από επενδύσεις, από την Ελευσίνα, έως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Τέλος, σημαντικός θεωρείται και ο ρόλος του ελληνοαμερικάνικου επιμελητηρίου, καθώς αρκετές εταιρείες τεχνολογίας –και όχι μόνο- έχουν ήδη ενημερωθεί για ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας για επενδύσεις.