Του Γιώργου Δασκαλόπουλου
Μόνο τυχαίο δεν ήταν το σοβαρό ενδιαφέρον που προσέλκυσε η προκήρυξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για το έργο Ultra Fast Broadband (UFBB). Πρόκειται για το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα σήμερα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη.
Αυτό όμως που προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση στην αγορά, ήταν ότι πέραν των ...συνήθων υπόπτων της τηλεπικοινωνιακής αγοράς (δηλαδή ΟΤΕ, Vodafone και Wind) ενδιαφέρον εξέφρασαν και επιχειρηματικοί γίγαντες της Ελλάδας, όπως η Mytilineos και η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) ή και κατασκευαστές όπως ο Αβακας, αλλά και η ΔΕΗ.
Αυτό που εξηγούν κύκλοι της αγοράς, είναι ότι το UFBB δεν είναι ένα αμιγώς τηλεπικοινωνιακό έργο, αλλά ενσωματώνει και σημαντικό κατασκευαστικό αντικείμενο. Το οποίο για ένα έργο της τάξης των 700 εκατ. Ευρώ, προφανώς και δεν είναι αμελητέο για τους κατασκευαστές, ή και για τους μεγάλους ομίλους που έχουν κατασκευαστική τεχνογνωσία.
Παράλληλα όμως είναι και ένα έργο που ανταποκρίνεται στη γενικότερη φιλοσοφία της δικτύωσης και της νέας φιλοσοφίας επιχειρηματικής διασύνδεσης και συνεργειών που “έρχονται” τα επόμενα χρόνια. Οι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι έχουν ήδη ξεκινήσει να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αυτή μέσω των δικτύων των utilities, πριν περίπου δύο χρόνια ξεκινώντας από τη συνεργασία της Protergia του ομίλου Mytilineos με τον ΟΤΕ για την προώθηση πώλησης πακέτων ρεύματος μέσω του δικτύου του. Εξελικτικά, όλοι οι παραγωγοί και πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος προχώρησαν σε αντίστοιχες συνεργασίες όπως για παράδειγμα η συνεργασία της Ήρων του ομίλου της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με τη Wind.
Και στο διάστημα που ακολούθησε, οι μεγάλοι όμιλοι συνάπτουν τη μία μετά την άλλη συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας προσθέτοντας στα πακέτα υπηρεσιών τους πρόσθετες δυνατότητες. Για τη δικτύωση αυτή η ευρυζωνικότητα και τα δίκτυα νέας τεχνολογίας, διαμορφώνουν το “αποφασιστικό εργαλείο”.
Το UFBB ουσιαστικά είναι ένα project κατασκευής και λειτουργίας δικτύου οπτικών ινών. Από τον προϋπολογισμό των 700 εκατ. ευρώ, τα 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δημόσια χρηματοδότηση. Αφορά 2.400.000 πολίτες και επιχειρήσεις, καθώς δημιουργεί περισσότερες από 810.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps.
“Στέλνουμε ένα μήνυμα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και βλέπουμε ανταπόκριση στο κάλεσμά μας», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, λίγο μετά την οριστικοποίηση της “λίστας” των συμμετοχών, ενώ από την πλευρά του, ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών Αντώνης Τζωρτζακάκης, σημείωσε πως τα έργα θα ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη χρονιά.
Ενδιαφέρον για συμμετοχή δήλωσαν οι ακόλουθες εταιρείες:
•Grid Telecom
•Oman Fiber Optic
•Vodafone
•Wind Ελλάς
•Άβαξ
•ΔΕΗ
•Ιντρακόμ Κατασκευές
•Μυτιληναίος
•ΟΤΕ
•ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή