Γιατί πυκνώνουν τα «μαύρα σύννεφα» για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί πυκνώνουν τα «μαύρα σύννεφα» για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Συνηθίσαμε κατά τη διάρκεια της πολυετούς κρίσης να μας βομβαρδίζουν με τα επιχειρήματα για τα δεινά που προκάλεσαν στη χώρα τα «δίδυμα ελλείμματα». Φτάσαμε το 2024 να μην ασχολούμαστε με το ένα από τα… δίδυμα. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, η χώρα έχει συνηθίσει πλέον στα πρωτογενή πλεονάσματα ενώ μπορεί να βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον της και το συνολικό ισοζύγιο καθώς οι τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους έχουν «κλειδώσει» σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Το δεύτερο από τα δίδυμα όμως, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αποδεικνύεται πολύ πιο… ατίθασο και τα στοιχεία που δόθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας το αποδεικνύουν περίτρανα: σημαντική διεύρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο τον Ιούλιο αλλά και συνολικά στο 7μηνο συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα παρά την υποχώρηση στις τιμές και του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Χειρότερος ο Ιούλιος και για το ισοζύγιο των υπηρεσιών καθώς, όπως αποδεικνύεται, οι… ορδές των τουριστών άφησαν τελικώς λιγότερο χρήμα στο ταμείο σε σχέση με πέρυσι δικαιώνοντας όσους εξέφραζαν από την άνοιξη, ανησυχία, για τις χαμηλότερες κατά κεφαλή εισπράξεις και τα αυξημένα έσοδα των supermarket έναντι των μειωμένων εισπράξεων στα εστιατόρια. Κάτι έγινε τον Ιούλιο με τις εξαγωγές των αγαθών (εξαιρουμένων των καυσίμων) αλλά η έκρηξη των εισαγωγών δεν άφησε περιθώρια για εφησυχασμό. 

Το αποτέλεσμα; Το 7μηνο «τρέχει» με διευρυμένο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (8,57 δισ. ευρώ έναντι 7,27 δισ. ευρώ) και χωρίς πλέον να υπάρχει η ενεργειακή κρίση να της ρίχνουμε όλο το ανάθεμα (απόδειξη ότι το ισοζύγιο καυσίμων εμφανίζει μικρότερο έλλειμμα σε σχέση με πέρυσι).

Μάλιστα, το γεγονός ότι ο Ιούλιος εμφάνισε πολύ μικρότερο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε σχέση με πέρυσι (246 εκατ. ευρώ από 846 εκατ. ευρώ) μας προδιαθέτει σε πολύ μεγάλο βαθμό για το τι θα δείξουν και τα στοιχεία του Αυγούστου, ενδεχομένως και του Σεπτεμβρίου.

Είναι πολύ πιθανό ότι η χρονιά θα κλείσει με αυξημένα τουριστικά έσοδα και ίσως ένα νέο ιστορικό ρεκόρ. Όμως, αυτό φαίνεται ότι δεν αρκεί. Η αυξημένη τουριστική κίνηση γεννά εισαγωγές και αυτές διευρυμένο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου βοηθούν αλλά κανείς δεν μπορεί να στηριχτεί σε αυτό και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει για το αν η τάση συμπίεσης του εσόδου ανά τουρίστα θα συνεχιστεί ή όχι.

Συμπέρασμα: η πορεία του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο και πηγή ανησυχίας καθώς οι λύσεις απαιτούν χρόνο και κυρίως χρήμα για ακόμη περισσότερες επενδύσεις και ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της εξωστρέφειας η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον.