Το παγκόσμιο «τσίμπημα» του πληθωρισμού, η αύξηση της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων, η αβεβαιότητα των εξελίξεων σχετικά με την πανδημία, μαζί με την αύξηση των τιμών στα είδη διατροφής καθώς και στα είδη πρώτης ανάγκης, κτύπησαν τα καμπανάκια στις συνεδριάσεις των κορυφαίων οργάνων των κεντρικών τραπεζών σε όλον τον πλανήτη. Ωστόσο, τα μέτρα που αναμένεται να λάβουν οι κεντρικές τράπεζες δεν θα είναι ούτε βιαστικά, ούτε πλήρως εναρμονισμένα.
Τα καμπανάκια, ήχησαν και στη χώρα μας. Όμως αυτό συνέβη, μέσα σε ένα χαρμόσυνο κλίμα από την έκβαση της διπλής επανέκδοσης στην οποία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Οπότε πέρασαν στα ψιλά γράμματα των οικονομικών ειδήσεων.
Η διπλή επανέκδοση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, κρίθηκε απολύτως ικανοποιητική. Οι προσφορές υπερέβησαν τα 18,9 δισ. ευρώ και έτσι το Δημόσιο άντλησε με ευκολία 2,5 δισ. ευρώ από τη επανέκδοση του 5ετούς τίτλου λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026, με κουπόνι 0% και του 30ετούς ομολόγου λήξης 24 Ιανουαρίου του 2052, με κουπόνι 1,875%. Ο ΟΔΔΗΧ, έχει αντλήσει ήδη, 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου με επιτόκιο 0,172%, και 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση του 30ετούς ομολόγου άντλησε τον Μάρτιο με επιτόκιο 1,9%.
Παράλληλα την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, ο ΟΔΔΗΧ προχωρά σε Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, ποσού 625 εκατ.
Τι δείχνει όμως η μεγάλη εικόνα από τις αγορές ομολόγων; Το πιθανότερο είναι ότι το εμβληματικό πρόγραμμα ΡΕΡΡ (Pandemic Emergency Purchase Programme - Πανδημικό Πρόγραμμα Αγοράς Έκτακτης Ανάγκης), ύψους 1,85 τρισ. θα ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του, στο τέλος του Q1 του 2022. Αυτή η εκτίμηση δείχνει, ότι η «παρέμβαση» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που συμβάλλει αποφασιστικά στη διατήρηση χαμηλών επιτοκίων τις ελληνικές ομολογιακές εκδόσεις, δε θα συνεχιστεί.
Ο τερματισμός του πανδημικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, θα δώσει τη θέση του στο συμβατικό πρόγραμμα ΑΡΡ (Αsset Purchase Programme - Πρόγραμμα Αγοράς Στοιχείων Ενεργητικού). Σε αντίθεση με το ΡΕΡΡ, που ήταν ένα έκτακτο πρόγραμμα με σκοπό την «επιδιόρθωση» της οικονομικής ζημιάς από τον κορωνοϊό, το ΑΡΡ, θα συνεχίσει τη λειτουργία του. Και μάλιστα σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, το ΑΡΡ ίσως και να επεκταθεί, πέρα από το όριο των μηνιαίων αγορών ύψους 20 δισ. ευρώ.
Η εκτίμηση είναι, ότι στον ευρωπαϊκό χώρο δεν θα οδηγηθούμε σε ένα γενικότερο τέλος του QE. Το PEPP, έδινε μέχρι σήμερα τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, τα οποία στερούνται επενδυτικής βαθμίδας. Οπότε το τέλος του, θα φέρει και πάλι στο προσκήνιο το θέμα του «αξιόχρεου» του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τους αναλυτές μέσα στο 2022, η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι «investment grade», που θα της επιτρέψει να συμμετάσχει στο κανονικό QE ης ΕΚΤ. Αυτό δεν σημάνει βέβαια, ότι τα επιτόκια δεν θα πάρουν την ανιούσα. Διότι η επενδυτική διαβάθμιση που θα αποκτήσει και πάλι η χώρα μας, θα είναι στη χαμηλότερη θέση της λίστας των διεθνών οίκων. Μια θέση, που θα κοστολογεί υψηλά το ρίσκο. Ένα γεγονός, που θα σηματοδοτήσει μια αύξηση τόσο στο spread, όσο και στα επιτόκια δανεισμού.
Εντός των κύκλων της ΕΚΤ, κυοφορούνται σενάρια για τη δημιουργία ενός ευρύτερου προγράμματος επαναγοράς τίτλων, που θα μπορεί να φιλοξενήσει και ελληνικά ομόλογα. Καταλύτης στις εξελίξεις θα είναι η απαλλαγή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από το βάρος των με εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που οδηγήσει στην ποθητή αναβάθμισης του ελληνικού χρέους.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.