Τα οικονομικά στοιχεία του Μαρτίου και του Απριλίου υποδεικνύουν ότι τα lockdown που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας ώθησαν τις ευρωπαϊκές οικονομίες στη βαθύτερη ύφεση από τη «Μεγάλη Ύφεση» και αναγκάζουν την Goldman Sachs να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη. Σε σημερινή της έκθεση, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα εμφανίσει ύφεση-ρεκόρ το 2020 στο 11%, με το γερμανικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 9%, ενώ Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία θα εμφανίσουν ύφεση μεταξύ 13% και 14%.
Στην ανάλυσή της, η Goldman προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα του κατά πόσο θα πρέπει να περιμένουμε γρήγορη ανάκαμψη καθώς οι κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη παίρνουν μέτρα επιστροφής στην κανονικότητα. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανάκαμψη θα είναι ελαφρώς πι αργή στην Ευρώπη μετά το β’ τρίμηνο ακόμη και στο βασικό σενάριο που δεν προβλέπει νέο κύμα κορονοϊού.
Η Goldman εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 15,2% στο β’ τρίμηνο, έναντι συρρίκνωσης 4% στο α’ τρίμηνο και θα ακολουθήσει ανάπτυξη 6,6% και 3,7% στο γ’ τρίμηνο και δ’ τρίμηνο αντίστοιχα. Μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών το ισχυρότερο πλήγμα θα δεχθεί η Ιταλία με ύφεση 16,6% στο β’ τρίμηνο, ακολουθεί η Ισπανία με 16,1%, η Γαλλία με 15% και η Γερμανία με 14%.
Ακόμη όμως και γι’ αυτές τις αναθεωρημένες προβλέψεις η Goldman θέτει δύο βασικές προϋποθέσεις που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Πρώτον, οι πολιτικές πιέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταχύτερες διαδικασίες εξόδου από τα lockdown και κατ’ επέκταση σε υψηλότερους κινδύνους για την δημόσια υγεία. Δεύτερον, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι οι υγειονομικοί παράγοντες θα καταφέρουν να αποτρέψουν ένα δεύτερο κύμα πανδημίας κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης των περιορισμών, όμως και πάλι οι συνολικοί κίνδυνοι θα είναι αυξημένοι για τις οικονομίες μετά το γ’ τρίμηνο.