Το Γραφείο Προϋπολογισμού αποδομεί το success story: Η επόμενη μέρα δεν θα είναι μήνας του μέλιτος

Το Γραφείο Προϋπολογισμού αποδομεί το success story: Η επόμενη μέρα δεν θα είναι μήνας του μέλιτος

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

«Χαλινάρι» στις θριαμβολογίες του Αλέξη Τσίπρα και γενικότερα της κυβέρνησης έβαλε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας. Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, κατά τη συνεδρίαση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, προειδοποίησε ότι η έξοδος στις αγορές, η «καθαρή» κατά την κυβέρνηση, θα έχει κόστος και θα εξαρτηθεί από  το ΔΝΤ και τους Θεσμούς  μέσω της ελάφρυνσης χρέους. «Η επόμενη μέρα δεν θα μοιάζει με την αρχή ενός μήνα του μέλιτος», ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε για να αποδομήσει πλήρως την ρητορική του Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ώρα, ώρα χαρακτήρισε ανέφικτα τα πλεονάσματα της τάξης του 2% μέχρι το 2060, προσθέτοντας ότι η έξοδος από τα Μνημόνια δεν σημαίνει και τέλος της επιτήρησης. «Η πλήρης έξοδος στις αγορές -αποφεύγω να χρησιμοποιήσω τον όρο καθαρή έξοδο γιατί δεν είναι ακριβής αλλά αμφίσημη και παραπλανητική, δεν θα υπάρχει έξοδος από επιτήρηση, θα υπάρχει, αλλά δεν θα είναι τόσο ασφυκτική. Τέτοια πρακτική εφαρμόστηκε στη Πορτογαλία και σε άλλες χώρες που βγήκαν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε, επίσης, αντιφατικό τον προϋπολογισμό, ενώ  υπογράμμισε ότι συνεχίζει τη φοροκεντρική προσαρμογή. Άλλωστε, όπως είπε το προσχέδιο είναι αρκετά αισιόδοξο αναφορικά με την μακροοικονομία, αφού η κυβέρνηση επιμένει στις πολιτικές λιτότητας, στις αυξήσεις φόρων, δηλαδή στην υπεροφορολόγηση. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα,  οφείλεται στην κληρονομιά παρελθόντος αλλά και στους φιλόδοξους στόχους του μνημονίου για 3,5 του ΑΕΠ βάση απόφασηςEurogroup.   

Αμφισβήτησε, δε, ευθέως τον ρυθμό ανάπτυξης 2,4% που προβλέπεται. «Το σημείο που σταθήκαμε περισσότερο και είναι αισιόδοξο είναι οι επενδύσεις, το 12,6%. Έχουμε δει γεγονότα που συσκοτίζουν τις φιλόδοξες προοπτικές. Έχουμε πέσει έξι θέσεις την κατάταξη για την ποιότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος από το 2014 και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», υπογράμμισε, αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει «σαφή προτίμηση στους έμμεσους φόρους», κάτι το οποίο ουσιαστικά αδυνατίζει το επιχείρημα περί κοινωνικής δικαιοσύνης. «Την γενική στόχευση ως προς την κοινωνική διάσταση  αντιστρατεύονται άλλα μέτρα, η σαφής προτίμηση στους έμμεσους φόρους, όπως  η κατάργηση συντελεστών στα νησιά», είπε ο κ. Λιαργκόβας.