Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Οριακά υπολογίζει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού το 2019, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εξαιτίας των δημοσιονομικών παρεμβάσεων. Συγκεκριμένα το γραφείο υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα των αναθεωρήσεων είναι οριακά θετικό στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2019, καθώς αυξάνεται κατά 116 εκατ. ευρώ σε όρους ESA και κατά 170 εκατ. ευρώ σε όρους ενισχυμένης εποπτείας για να διαμορφωθεί σε 3,6% του ΑΕΠ.
Αν και το προβλεπόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 παραμένει εντός των στόχων που έχουν συμφωνηθεί, ωστόσο η αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, σημαίνει κατά τους αναλυτές του Γραφείου ότι ο προϋπολογισμός χρειάζεται στενή παρακολούθηση.
Επίσης, αναφέρεται ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω σε σχέση με το Προσχέδιο κατά 144 εκατ. ευρώ (από 766 σε 910 εκατ. ευρώ) λόγω της αύξησης του επιδόματος στέγασης κατά 250 εκατ. ευρώ (από 150 σε 400 εκατ. ευρώ), της μείωσης της επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών στους νέους κατά 52 εκατ. ευρώ (από 103 σε 51 εκατ. ευρώ) και την αναθεώρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (από 229 σε 177 εκατ. ευρώ).
Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι η επαναφορά του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο προϋπολογισμένο επίπεδο του 2018 (6,75 δισ. ευρώ) έναντι πρόβλεψης 7,3 δισ. ευρώ στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και 7,050 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο του προϋπολογισμού 2019.
Πάντως το Γραφείο κάνει κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο αποτύπωσης των μεγεθών του προϋπολογισμού.
Μάλιστα, αναφέρει ότι με τον τρόπο που γίνεται η απεικόνιση των μεγεθών δεν παρέχεται ορθή πληροφόρηση τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών.
«Θεωρούμε ότι η ταξινόμηση που αποτυπώθηκε στο Προσχέδιο (και στο Μεσοπρόθεσμο) παρέχει καλύτερη πληροφόρηση για το σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης και διευκολύνει τη σύγκριση και τη δημόσια συζήτηση (είναι ενδεικτικό ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί το σύνολο των εσόδων και των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης από τα στοιχεία του πίνακα 3.2 της Εισηγητικής Έκθεσης και για αυτό δεν έχουν συμπληρωθεί οι δύο πρώτες γραμμές του πίνακα 1).