Ολοκληρώθηκε και σε δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό του «Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας», το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Υπέρ της αρχής του τάχθηκε η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, εκτός του ΚΚΕ που καταψήφισε, επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, έκανε λόγο για «μία ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση που έγινε και ανέδειξε την ισχύ της ουσίας του νομοσχεδίου», επικρίνοντας την Αντιπολίτευση ότι «παρά την κριτική της είχε ένδεια επιχειρημάτων και δεν μπόρεσε να αντικρούσει τις πολύ θετικές διατάξεις που αφορούν την ψηφιοποίηση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των φορολογικών συναλλαγών και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογικών αρχών και φορολογουμένων».
Από την πλευρά τους τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, μίλησαν για «αποσπασματικές και πρόχειρες λύσεις», για την «ανάγκη αποσαφηνίσεων εννοιών του νομοσχεδίου, αλλά και περαιτέρω βελτιωτικών αλλαγών», εστιάζοντας κυρίως τις επικρίσεις τους, «στα υπέρογκα, άδικα και μη αναλογικά πρόστιμα, που χαϊδεύουν τους μεγαλοοφειλέτες, ενώ οδηγούν τα αδύνατα οικονομικά νοικοκυριά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε απόγνωση», όπως είπαν, ζητώντας ταυτόχρονα «γενναίες ρυθμίσεις ειδικά για τους οφειλέτες μικροποσών».
Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, από την Αντιπολίτευση, σχετικά με τα πρόστιμα, ο κ. Θεοχάρης αναγνώρισε ότι πράγματι είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, διαβεβαιώνοντας ότι θα εξεταστεί σοβαρά και θα επανέλθει σε επόμενο στάδιο.
«Ο νέος φορολογικός κώδικας θα μπορούσε να ασχοληθεί με τα πρόστιμα όμως είναι ένα πράγματι πολύ σοβαρό ζήτημα, χρειάζεται διαβούλευση, θα επανέλθουμε σε επόμενο στάδιο. Να συζητήσουμε για το ύψος τους και τη μείωση του κόστους τους, δεν μπορεί όμως να μην υπάρχουν. Και δεν θελήσαμε να τώρα, μέσα στους ασφυκτικούς χρόνους του Ταμείου Ανάκαμψης, να μπούμε σε διαδικασίες που θα γίνουν στο γόνατο, θα το δούμε στο χρόνο του, ώστε να έρθει μία σαφής διάταξη, με αρχή, μέση και τέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «τεράστια καινοτομία την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών», σημειώνοντας ότι «θα οδηγήσει στη μείωση μεγάλου φόρτου των δικαστηρίων και ελπίζουμε να βρει ανταπόκριση από τους πολίτες».
Έμφαση έδωσε, τέλος, ο κ. Θεοχάρης, στην αυστηριοποίηση του πλαισίου για τους λαθρέμπορους, τονίζοντας ότι «πλέον είναι ξεκάθαρο ότι όποιος κατηγορείται για λόγους λαθρεμπορίας αναστέλλεται η λειτουργία του ΑΦΜ του μέχρι τη δίκη ή αν καταδικαστεί μέχρι την έκτιση της ποινής του και εφόσον θέλει να ξεκινήσει μία νέα επιχείρηση με νέο ΑΦΜ να του ζητάμε εγγύηση».
«Για εμάς έχει μεγαλύτερη απαξία η λαθρεμπορία για αυτό και είναι πολύ αυστηρότερο το νέο πλαίσιο σε σχέση με άλλους φορολογούμενους και όποιος δεν ψηφίσει τη διάταξη σημαίνει ότι είναι υπέρ της διατήρησης της ελαστικής αντιμετώπισης του λαθρεμπόρου για τον οποίο μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν αναστολή του ΑΦΜ του», είπε.
«Το νομοσχέδιο έχει 11 πολύ σημαντικές και ουσιαστικές αλλαγές και πάνω σε αυτές θα κριθούμε και όχι στη ρητορική και στην αδυναμία επιχειρημάτων, κρίνοντας μας για αυτά που παραλείπουμε και όχι για αυτά που κάνουμε», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης και συμπλήρωσε:
«Έχει γίνει μία πολύ ουσιαστική τεχνική δουλειά, αναγκαία, ώστε να θωρακίσουμε την πολιτεία από αυτούς που δεν πληρούν όρους και προϋποθέσεις και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε τους συνεπείς και οικονομικά ευάλωτους φορολογούμενους από μία άδικη φορολογική αντιμετώπιση με αναβίωση των χρεών τους».
Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε από τον ειδικό αγορητή της Νέας Αριστεράς, Δημήτρη Τζανακόπουλο, που χαρακτήρισε «απαράδεκτο η ΑΑΔΕ να καλεί τους φορολογούμενους να πληρώσουν τα χρέη τους πριν την ψήφιση του νόμου», ο κ. Θεοχάρης αντέτεινε ότι, «η ΑΑΔΕ έκανε το χρέος της, έχει υποχρέωση απέναντι στην αποστολή της να ενημερώνει και να προτρέπει τους φορολογούμενους να ασκήσουν το δικαίωμα τους για να σώσουν τη ρύθμιση των οφειλών τους και όχι να τους καταδυναστεύει».