Είναι τόσο βαθιές οι οικονομικές επιπτώσεις των lockdown που με βάση τα σημερινά δεδομένα η ταχύτητα με την οποία θα ανακάμψει η οικονομία της Ευρωζώνης το 2021 δεν θα είναι αρκετή για να ξεπεράσει ο πληθωρισμός το επίπεδο του 1%. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτική και να μην τραβήξει πρόωρα… το χαλί των μέτρων στήριξης, φροντίζοντας έτσι ώστε να υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου έτους είτε μέσω αγορών ομολόγων είτε μέσω φθηνών δανείων.
Επομένως και παρά την αυξημένη αισιοδοξία από το μέτωπο των εμβολίων, η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να προχωρήσει σε σημαντικές ανακοινώσεις την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου. Οι πληροφορίες θέλουν τη Γαλλίδα να ανακοινώνει τη μεγέθυνση του PEPP (QE Πανδημίας) κατά τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ, από 1,35 τρισ. ευρώ, και τη χρονική του επέκταση έως το τέλος του 2021 από τον Ιούνιο του ίδιους έτους που ισχύει σήμερα. Μία ακόμη παρέμβαση που αναμένεται αφορά στη χαλάρωση των κριτηρίων για τα μεγάλης διάρκειας φθηνά δάνεια που δίνει στις τράπεζες η ΕΚΤ, γνωστών και ως TLTRO, ανεβάζοντας το συνολικό «πακέτο» μέτρων πάνω από τα 2 τρισ. ευρώ.
Όπως είχε αποκαλύψει από τις αρχές Οκτωβρίου το liberal.gr, η επικεφαλής της ΕΚΤ κερδίζει τη μάχη στο εσωτερικό της ευρωτράπεζας για την επέκταση των μέτρων στήριξης. Η ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων από τις Pfizer και Moderna περιορίζει τους πτωτικούς κινδύνους για την ανάπτυξη του 2021, όμως ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να πλησιάσει προς τον στόχο της ΕΚΤ.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, επιβεβαίωσε με χθεσινές δηλώσεις του ότι στη Φρανκφούρτη προετοιμάζονται για αρνητικό πληθωρισμό και τον Δεκέμβριο, ενώ εκτίμησε ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή δεν θα ξεπεράσει το 1% στο τέλος του 2021. Επομένως λύνονται τα χέρια της Λαγκάρντ, από τη στιγμή μάλιστα που δεν αναμένεται κάποια νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, αφού ακόμη και το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκει τα γνωστά εμπόδια.
Σημειώνεται ότι η Λαγκάρντ είχε από νωρίς επισημάνει τους κινδύνους, ωστόσο η βελτίωση των συνθηκών τους καλοκαιρινούς μήνες είχε προκαλέσει την αντίδραση της Γερμανίας.
Τα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες που προκαλούν οι νέοι περιορισμοί στις οικονομίες. Ο Νοέμβριος ήταν ο τέταρτος διαδοχικός μήνας που η οικονομία της Ευρωζώνης λειτούργησε σε συνθήκες αποπληθωρισμού και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνωρίζουν πως ούτε τον Δεκέμβριο θα καταφέρει ο πληθωρισμός να περάσει σε θετικό έδαφος.
Σύμφωνα με τα κατά τόπους στοιχεία, η ισπανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με αποπληθωρισμό για 9 συνεχόμενους μήνες, ενώ ακόμη και η γερμανική οικονομία δεν καταφέρνει να εμφανίσει θετική μεταβολή στις τιμές καταναλωτή, καθώς οι χαμηλές τιμές ενέργειας εμποδίζουν την αύξηση του πληθωρισμού. Είναι ένα φαινόμενο που οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί έως το α’ τρίμηνο του 2021.
Οι νέες αναλύσεις που έχει στο συρτάρι της η Λαγκάρντ δείχνουν ότι η ανάκαμψη μετά τον Απρίλιο θα είναι εντυπωσιακή, με την οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο να ξεκινά από πολύ χαμηλή βάση καθώς οι πρώτοι εμβολιασμοί στη Γηραιά Ήπειρο δεν θα έχουν προλάβει να φέρουν την απαιτούμενη βελτίωση της ζήτησης σε αρκετούς κλάδους, όπως του τουρισμού.
Όπως σημειώνει σε χθεσινή της έκθεση η Oxford Economics στις ανεπτυγμένες οικονομίες που τα εμβόλια θα κυκλοφορήσουν γρήγορα, είναι πολύ πιθανό οι περιορισμοί να χαλαρώσουν έως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Η ταχύτητα επιστροφής της οικονομίας θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στους πρώτους μήνες του 2021 αλλά και από το κατά πόσο οι κυβερνήσεις θα δώσουν προτεραιότητα στη μείωση των θανάτων ή στο άνοιγμα της οικονομίας.