Με αφορμή την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, να καταβάλει τον Δεκέμβριο ακόμα 8 δις ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους, η μεγάλη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε δημοσίευμα της ( 26/10) αναφέρεται στη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια στη μείωση του δημόσιου χρέους.
Η πρώην υποψήφια για χρεωκοπία Ελλάδα, υπογραμμίζει η εφημερίδα, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους τα τελευταία χρόνια. Μόλις σε 3 χρόνια, από το 2020 έως το 2023, η Ελλάδα μείωσε κατά 45,1 ποσοστιαίες μονάδες το δείκτη χρέους της και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ από 209% το 2020 είχε πέσει στο 163,9% στο τέλος του 2023.
Τον Δεκέμβριο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σχεδιάζει την πληρωμή 8 δισ. ευρώ στους πιστωτές της χώρας για δάνεια που έλαβε η Ελλάδα στο ξεκίνημα της κρίσης χρέους τον Μάιο του 2010. Κανονικά οι αποπληρωμές αυτές θα έπρεπε να γίνουν την περίοδο 2026-2028. Με την πρόωρη αποπληρωμή, ο υπουργός Οικονομικών θέλει να μειώσει περισσότερο το δημόσιο χρέος της χώρας, αναφέρει η Handelsblatt.
To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκδοση του Fiscal Monitor την εβδομάδα που πέρασε, προβλέπει πτωτική πορεία για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 29,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 139,4% μέχρι το 2029. Οι αναλυτές στον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope είναι ακόμη πιό αισιόδοξοι. Προβλέπουν οτι το ποσοστό θα μειωθεί στο 132,8% έως το 2029. Με βάση την πρόβλεψη του οίκου Scope, η Ελλάδα θα παραδώσει το “κόκκινο φανάρι” της χώρας με το υψηλότερο ποσοστό δημοσίου χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ιταλία το 2028.
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Στις 15 Δεκεμβρίου, ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θέλει να μεταφέρει σχεδόν οκτώ δισ. ευρώ στους πιστωτές της χώρας. Πρόκειται για δάνεια που έλαβε η Ελλάδα στην αρχή της κρίσης δημόσιου χρέους τον Μάιο του 2010. Κανονικά, οι δόσεις του δανείου δεν οφείλονται πριν από τα έτη 2026 έως 2028. Με την πρόωρη αποπληρωμή, ο υπουργός Οικονομικών Χατζηδάκης θέλει να μειώσει περαιτέρω τον δείκτη χρέους.
Η πρώην υποψήφια για χρεωκοπία Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους εδώ και αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που αναθεωρήθηκαν αυτήν την εβδομάδα, ο δείκτης χρέους της χώρας έφτασε σε ρεκόρ 209% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2020. Στα τέλη του 2023, σύμφωνα με τη Eurostat, η ποσόστωση ήταν 163,9% και αυτό αντιστοιχεί σε μείωση 45,1 ποσοστιαίων μονάδων σε μόλις τρία χρόνια. Καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν έχει μειώσει τόσο γρήγορα τον δείκτη χρέους της.
Στο Fiscal Monitor που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει σταδιακή μείωση του δείκτη χρέους κατά περαιτέρω 29,5 μονάδες στο 139,4% έως το 2029. Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης Scope είναι ακόμη πιο σίγουροι και αναμένουν ότι η ποσόστωση θα μειωθεί στο 132,8% μέχρι το 2029. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Scope, η Ελλάδα θα μπορούσε να παραδώσει το κόκκινο φανάρι της πιο υπερχρεωμένης χώρας της ΕΕ στην Ιταλία το 2028.