Γιατί θα πάμε σε εθνικές εκλογές με χαμηλότερο χρέος από την Ιταλία
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί θα πάμε σε εθνικές εκλογές με χαμηλότερο χρέος από την Ιταλία

Το να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης όσον αφορά στην αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ, αποτελεί σημαντικό εθνικό στόχο. Μπορεί να μην «μετράει» πολύ στην κοινή γνώμη όμως ενισχύει σημαντικά το προφίλ της χώρας ειδικά αν ληφθεί υπόψη η καταστροφή της προηγούμενης 10ετίας με τις χρεοκοπίες και τα κουρέματα των ομολόγων.

Μια σειρά εξελίξεων των τελευταίων ημερών, ξεκαθαρίζουν την εικόνα: Η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει την τελευταία θέση της Ευρώπης και να αφήσει σε αυτήν την Ιταλία έως το 2027 παρά τα στατιστικά «εμπόδια» που θα εμφανιστούν την επόμενη εβδομάδα (για τα οποία έβαλαν και οι Ιταλοί το… χεράκι τους).  

Χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι αυξάνει το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας κατά 5 δισ. ευρώ αναδρομικά για το 2023 κάτι που σημαίνει ότι αυτό ανεβαίνει από τα 220 στα 225 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να εμφανιστεί στο ΑΕΠ και τα επόμενα έτη. Από την άλλη, τον Δεκέμβριο δρομολογείται πρόωρη αποπληρωμή χρέους 8 δισ. ευρώ το 2024 και άλλα 5 δισ. ευρώ το 2025 με την αξιοποίηση των τεράστιων ταμειακών διαθεσίμων.

Αυτές οι κινήσεις -αύξηση ΑΕΠ και πρόωρη αποπληρωμή χρέους- μπορούν να εκμηδενίσουν την επίπτωση από την αναδρομική εγγραφή των αναβαλλόμενων τόκων που έχουν συσσωρευτεί από το πρώτο μνημόνιο (σ.σ είναι τόκοι που τους εμφανίζουμε στο έλλειμμα της χώρας αλλά δεν τους πληρώνουμε ούτε τους είχαμε εγγράψει μέχρι τώρα στο χρέος με την λογική ότι αυτό θα γινόταν το 2032).

Την επόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, οι τόκοι θα εμφανιστούν τελικώς στο χρέος με απόφαση Eurostat ύστερα και από «πιέσεις» εθνικών στατιστικών αρχών της Πορτογαλίας και της Ιταλίας. Έτσι, στο χρέος θα προστεθούν 13,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2024 και κάθε χρόνο από εδώ και στο εξής, θα προστίθενται και 1,2 δισ. ευρώ επιπλέον. Χάρη στην αλλαγή του ΑΕΠ και τις πρόωρες αποπληρωμές, αυτό το «σοκ» θα το ξεπεράσουμε και η αναλογία μπορεί να κρατηθεί στο μονοπάτι που είχαμε προϋπολογίσει ότι θα ακολουθήσουμε: 153,7% για το 2024, 149,1% για το 2025, 143,1% για το 2026 και 138% για το 2027.

Τα δικά της σχέδια αποκάλυψε –όπως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης– και η Ιταλία μέσω του δικού της προσχεδίου του προϋπολογισμού. Βλέπει το φετινό χρέος στο 135,8% αλλά δεν βλέπει ότι μπορεί να ικανοποιήσει την απαίτηση του νέου Συμφώνου Σταθερότητας για μείωση της αναλογίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως. Έτσι, το 2026 και το 2027, η αναλογία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 137,8% και στο 137,5% αντίστοιχα.

Εκεί λοιπόν, με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι δύο χώρες θα «συναντηθούν» με μια διαφορά: η Ελλάδα θα έχει πτωτική τάση στο χρέος της και η Ιταλία σταθεροποιητική. Αυτό βλέπουν οι αγορές και δανείζουν την Ελλάδα με χαμηλότερο κόστος από την Ιταλία, αυτό εκτιμάται ότι θα δουν και οι ελεγκτικοί οίκοι για να προχωρήσουν στις επόμενες αναβαθμίσεις οι οποίες αναμένονται μέσα στο 2025.