Το Φράγμα Πλατύ θα εξασφαλίσει την ύδρευση του Ρεθύμνου και την άρδευση 45.000 στρεμμάτων στη Μεσσαρά Ηρακλείου, τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τελετή υπογραφής των Συμβάσεων Χρηματοδότησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) για την κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Πλατύ Ρεθύμνου και την επέκταση του Αρδευτικού Δικτύου Μεσσαράς στην Περιφέρεια Κρήτης, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Οι συμβάσεις υπεγράφησαν από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου, τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Κυριάκο Κακουρή και τον Υποδιοικητή της CEB Tomáš Boček.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε ότι με την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης καθίσταται εφικτό να ξεκινήσει ένα νέο, εμβληματικό έργο στην Κρήτη, επισημαίνοντας ότι δημιουργούνται υποδομές που διαμορφώνουν μια ολόπλευρα πιο ισχυρή Ελλάδα.
«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μέσω των σύγχρονων και ανθεκτικών υποδομών που προωθεί, όπως αυτές που σήμερα υπογράφουμε, επιδιώκει δια της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων να αυξήσει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα του πρωτογενούς τομέα, απαντώντας δημιουργικά και στα ποικίλα προβλήματα που διογκώνει η εντεινόμενη κλιματική κρίση», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, δήλωσε: «Το φράγμα στο Πλατύ αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο έργο για την Κρήτη και είναι πολύ σημαντικό ότι με τη σημερινή υπογραφή του δανείου εξασφαλίζουμε τους απαραίτητους πόρους για να προχωρήσει. Είχαμε την ευκαιρία με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, να συζητήσουμε με τους εκπροσώπους των πολιτών που θα επωφεληθούν από το έργο, αλλά και με τους κατοίκους της περιοχής η οποία θα επηρεαστεί».
«Διαπιστώσαμε ωριμότητα και θετική διάθεση για λύσεις. Θα ανταποκριθούμε με το ίδιο πνεύμα. Ο στόχος μας, πάνω στον οποίο δουλεύουμε και θα δουλέψουμε πολύ σκληρά, είναι το έργο να εκτελεστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής όλων. Όχι μόνο όσων θα ωφελούνται από το έργο, αλλά και ολόκληρης της περιοχής στην οποία θα κατασκευαστεί το φράγμα», κατέληξε ο κ. Ταχιάος.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Χρήστου Σταϊκούρα:
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση και τιμή που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για την υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης που αφορά στην κατασκευή του φράγματος Πλατύ, στο Ρέθυμνο.
Με την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης καθίσταται εφικτό να ξεκινήσουμε ένα νέο, εμβληματικό έργο στην Κρήτη.
Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει στηρίξει την ισχυρή, διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη που πέτυχε – τα τελευταία χρόνια – η ελληνική οικονομία, με χρηματοδοτήσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση τόσο των συνεπειών της πανδημίας όσο και των ακραίων φυσικών φαινομένων.
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, από τη μεριά του, μέσω των σύγχρονων και ανθεκτικών υποδομών που προωθεί, όπως αυτές που σήμερα υπογράφουμε, επιδιώκει δια της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων να αυξήσει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα του πρωτογενούς τομέα, απαντώντας δημιουργικά και στα ποικίλα προβλήματα που διογκώνει η εντεινόμενη κλιματική κρίση.
Διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα βελτιώνει διαρκώς τις δυνατότητές της αναβαθμίζοντας το ανθρώπινο δυναμικό της, τις χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες, και τις εμπειρίες της.
Χαρακτηριστικά, το σημαντικό – υπό υπογραφή – έργο αφορά την κατασκευή του φράγματος Πλατύ στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, η κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού στην πεδιάδα της Μεσσαράς και η κατασκευή αρδευτικού δικτύου σε περιοχές του Ρεθύμνου.
Το έργο θα εξασφαλίσει την ύδρευση του Ρεθύμνου, αλλά και την άρδευση 45.000 στρεμμάτων στη Μεσσαρά Ηρακλείου, που αποτελεί την καρδιά της γεωργικής παραγωγής του νησιού.
Εκτιμάται ότι η προκήρυξη του έργου, ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, μπορεί να γίνει μέσα στο 2024 και να υλοποιηθεί σε 5 χρόνια.
Το συνολικό έργο αποτελείται από 3 διακριτά έργα:
1ον. Το Φράγμα - Ταμιευτήρα ποταμού Πλατύ.
Εκεί θα κατασκευαστούν:
Το ανάχωμα του φράγματος.
Ο υπερχειλιστής.
Η εκτροπή του ποταμού προς τα αρδευτικά δίκτυα και προς την πεδιάδα Μεσσαράς, καθώς και έργα οδοποιίας.
2ον. Αγωγός μεταφοράς νερού, μήκους 18,6 χλμ., συμπεριλαμβανομένων και δύο σηράγγων μήκους 3,4 χλμ., από το φράγμα Πλατύ προς τη Μεσσαρά.
3ον. Αρδευτικό δίκτυο, εντός των ορίων της υδρολογικής λεκάνης του ποταμού Πλατύ, το οποίο θα καλύπτει την άρδευση - σε καθαρή έκταση - 45.000 στρεμμάτων, αξιοποιώντας το νερό από τον ταμιευτήρα του φράγματος.
Το συνολικό έργο αποτελείται από 24 ανεξάρτητα αρδευτικά δίκτυα, 23 δεξαμενές αναρρύθμισης και 20 αντλιοστάσια.
Παράλληλα, θα εκκινήσει ο τεχνητός εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα της πεδιάδας της Μεσσαράς, με στόχο τη σταδιακή αποκατάστασή του, ενώ θα επιτευχθεί και η αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη του φράγματος περιοχών.
Υπενθυμίζεται ότι, στις 26 Ιανουαρίου, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη μελέτη λιμνο-δεξαμενών και αρδευτικών δικτύων στο Γερακάρι, ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ, έργο άμεσα συνυφασμένο με το προηγούμενο.
Επίσης, προχωρά η αξιοποίηση ταμιευτήρα του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου, συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ.
Ένα έργο σημαντικό και για την ύδρευση του Ρεθύμνου, που εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί το 2027.
Θέλω, για μια ακόμα φορά, να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην ελληνική οικονομία και την ώθηση που δίνουν στην ανάπτυξη της χώρας μας.
Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εργαζόμαστε με ρεαλιστικό σχεδιασμό, πολιτική βούληση και μεθοδικότητα.
Δημιουργούμε υποδομές που διευρύνουν την παραγωγική βάση της χώρας, διασφαλίζουν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, τονώνουν την οικονομική δραστηριότητα, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και εγγυώνται την περιβαλλοντική προστασία.
Υποδομές που διαμορφώνουν μια ολόπλευρα πιο ισχυρή Ελλάδα».
Παρόντες στην τελετή ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Κώστας Μαγουλάς, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού και Υποστήριξης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης Νικόλαος Σκουλάς και ο Δήμαρχος Αμαρίου Ρεθύμνου Παντελής Μουρτζανός.