Στη δημοσκόπηση της Μetron Analysis για την πορεία της κυβέρνησης, τα νούμερα δεν είναι θετικά—και πώς θα μπορούσε να ήταν!
To 32% των ερωτηθέντων θεωρούν πως η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και το 61% προς τη λάθος. Στη δημοσκόπηση του Ιουλίου, δηλαδή ένα μήνα μετά τις εκλογές, τα νούμερα ήταν 44% και 48% αντίστοιχα. Δηλαδή σε σαράντα ημέρες η κυβέρνηση είχε απώλειες κοντά στο 30% επί των σχετικών ερωτημάτων. Βέβαια, σε αυτές τις σαράντα ημέρες και τι δεν έγινε και ίσως από μια οπτική αυτό το 32% δεν είναι και εντελώς αρνητικό. Θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα.
Σε παρόμοιες αρνητικές επιδόσεις η κυβέρνηση βρέθηκε αμέσως μετά την τραγωδία των Τεμπών. Όμως τότε η πτώση οφειλόταν σε ένα τραγικό γεγονός και όλοι λέγαμε πως ήταν θέμα χρόνου σταδιακά να αρχίσει να αναλαμβάνει.
Σήμερα, από τη δημοσκόπηση προκύπτει πως οι φυσικές καταστροφές δεν επηρέασαν αυτές πρωτίστως την αρνητική εικόνα της κυβέρνησης, αλλά η ακρίβεια. Μια ακρίβεια που διαπίστωσαν σχεδόν όλοι όσοι πήγαν σε κάποιο τουριστικό προορισμό, όχι από τους ιδιαίτερα κοσμοπολίτικους και βεβαίως όσες και όσοι επισκέπτονται τα σούπερ - μάρκετ. Στα τρόφιμα κυρίως η ακρίβεια είναι σημαντική και πονά.
Το ζητούμενο είναι πώς θα βγει ο φετινός χειμώνας, με δεδομένη και την καταστροφή του θεσσαλικού κάμπου και την αναμενόμενη κερδοσκοπία -για να μην πω αισχροκέρδεια- κάποιων ασυνείδητων επαγγελματιών. Πέρσι, η ακρίβεια αντιμετωπίστηκε με το επιτυχημένο καλάθι της νοικοκυράς και με την πριμοδότηση των λογαριασμών ενέργειας. Ας σημειωθεί πως σε γενικές γραμμές ο χειμώνας του 2023 ήταν ήπιος. Δεν είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες.
Φέτος τι θα κάνει η κυβέρνηση; Πώς θα αντιμετωπίσει το κύμα της ακρίβειας που θα σαρώσει μια ήδη ακριβή αγορά τροφίμων; Θα αντέξει ο προϋπολογισμός νέα επιδόματα στους ασθενέστερα οικονομικά πολίτες; Αν τελικά δοθούν αυτά τα επιδόματα, αυτό θα επηρεάσει την προσπάθεια να αποκτήσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα;
Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθούν δίκαιες και αποτελεσματικές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα είναι η κυβέρνηση να βρει τάχιστα τον βηματισμό της. Να ξεπεράσει το κακό κλίμα που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι και να πείσει τους πολίτες πως ενδιαφέρεται για τα προβλήματα τους, όπως έκανε με την πανδημία και όπως αντιμετώπισε την ακρίβεια τον προηγούμενο χειμώνα.
Όποιος πιστεύει πως μια κυβέρνηση κλονίζεται από τα φυσικά φαινόμενα, κάνει λάθος. Είναι τοις πάσι γνωστό πως όλα κρίνονται στην οικονομία και στη διαχείριση της εξουσίας. Η μεν ακρίβεια μπορεί να αντιμετωπιστεί αν υπάρχει ανάπτυξη και έσοδα, η δε σεμνή διαχείριση της εξουσίας, πάντα στη δεύτερη τετραετία, είναι η αχίλλειος πτέρνα όλων των κυβερνήσεων.